Протест

От 3 до 6% ръст на учителските заплати

Рейтинг:
0 1
Източник: Getty Images/Guliver Photos
Пенсионираните учители имат право на 8 брутни месечни заплати, а не както досега 6

Минималните основни заплати на учителите, педагогическите специалисти, директорите и помощниците им ще се увеличи с между 3 и 6% от 1 септември тази година, когато влиза в сила новият колективен трудов договор (КТД) за системата на народната просвета. Документът беше подписан днес от министъра на образованието и науката проф. Анелия Клисарова, работодателските организации и синдикатите от системата на образованието.

Според новия КТД младши учител, учител, педагогически съветник, ресурсен учител и възпитател ще получават стартова заплата не по-ниска от 530 лв. Старши учителите и старши възпитателите ще получават минимум 555 лв., а главен учител и главен възпитател - 590 лв. Помощник-директор ще е със заплата от поне 630 лв., а директор на училища, детски градини и обслужващи звена - с 680 лв.

"С новия КТД искаме да отдадем дължимото и да върнем доверието в българския учител, да кажем на обществото, че преподавателят е най-важният фактор за образованието на всяко дете. И най-модерната система, и най-съвременната класна стая, не може да свърши онова, което може един сърцат учител", каза преди подписването на документа Анелия Клисарова.

Нов момент в договора е и правото на учителите при излизане в пенсия да получават 8 брутни месечни заплати, а не както досега 6. От това право могат да се ползват преподаватели с най-малко 10-годишен трудов стаж в едно училище. При закриване на учебно заведение преподавателите ще получават обезщетение от 2 брутни месечни заплати.

Ще се плащат и транспортни разноски на пътуващите учители. Ще им се възстановяват 85% от стойността на абонаментните карти или на билетите.

След влизане в сила на новия договор преподавателите по история и цивилизация, география и икономика и предметен цикъл "философия" ще имат норматив 684 часа годишно, вместо досегашните 720 часа.

Учителите във възпитателните училища-интернати и в училищата към местата за лишаване от свобода ще получават допълнително не по-малко от 16 % от минималната работна заплата за съответната длъжност. В училищата и детските градини за деца и ученици с нарушено зрение и увреден слух надбавката ще е не по-малко от 12% от минималната заплата за длъжност.

Минимум 85 лв. върху заплатата ще получават преподавателите с научна степен "доктор", а "доктор на науките" - не по-малко от 100 лв. допълнително.

Жени се сбиха с полицаи заради екстеншъни
Жените са склонни да направят какво ли не, за да изглеждат добре. Представителки на нежния пол...
20 хил. кюрди на протест срещу Ислямска държава
Над 20 хил. кюрди протестираха срещу Ислямска държава в Германия. Демонстрацията в...
Повече произшествия с велосипедисти
Все повече велосипедисти претърпяват произшествия на пътя. За да ограничи подобни инциденти...
Потвърдено: Няма ебола в Македония
Починалият в Македония британец не е бил болен от ебола. Пробите му са отрицателни. Той е имал...
Лъвче с български корени се роди в Сараево
Стотици деца се наредиха на опашка пред зоопарка в Сараево, за да видят първото родено там лъвче....