Кучетата надушват болести по хората

Рейтинг:
0 0
Четириногите разпознават химичните промени в човешкото тяло и подават сигнал за наближаваща криза

Те са познати като най-добрия приятел на човека. Сега във Великобритания кучетата помагат на хората по нов начин, като надушват болести и различни хронични неврологични заболявания.

Четириногите любимци разпознават химичните промени в човешкото тяло и подават сигнал за наближаваща криза на собственика им.

Кели и Тео имат уникално приятелство. Стопанката страда от нарколепсия - болест, при която тя може да заспи по всяко време, без да усети това. Кели може да получи пристъп буквално навсякъде. Преди да се сдобие с куче, Кели не е излизала сама навън от страх да не заспи на непознато място. Сега обаче Тео е специално обучен да надушва промените в тялото на стопанката си и да я предупреждава за наближаващ пристъп.

Обучението на Тео преминало в тренировъчен лагер, където животните се учат да различават или по-точно да надушват различни заболявания. В същия лагер тренира и друго куче - Дейзи, която се обучава да разпознава рак на пикочния мехур. От агенцията твърдят, че животните усещат болестите в 93% от случаите.

"Изисква време да се преборим със скептиците, но ние имаме доказателства. Публикували сме десетки медицински доклади, които показват, че кучетата могат да се използват за помощ в много случаи" , убеден е д-р Чарли Гест, директор на организацията.

Според данните на Здравното министерство във Великобритания около 31 хил. пациенти или 0,05% от населението страдат от нарколепсия. Причините за болестта не са ясни, но според скорошни изследвания, тя се появява при хора, които имат липса на две вещества в мозъка, които отговарят за контрола на съня.

Нарколепсията е вродено, а не заразно заболяване. Тя се проявява обикновено през късните тийнейджърски години, но понякога може да се появи и след четиридесетте, а и по-късно. Тя е нелечима, но има лекарства, които набавят на организма необходимите му, липсващи при нарколептиците вещества.

Медикаментите, използвани при нарколепсия, имат силни странични ефекти. В света болните са повече от 3 млн. или близо 1 на всеки 2000 души.

"Летяща" тесла рани жена на Женския пазар (СНИМКИ)
Жена пострада, ударена от "летяща" тесла, в района на Женския пазар. Инструментът паднал от втория...
Хали Бери и Оливие Мартинес на романтична почивка в Мауи
Холи Бери и Оливие Мартинес се отдадоха на романтични ласки под горещите лъчи на хавайското слънце....
Изплащат септемврийските пенсии по-рано
Изплащането на пенсиите през септември ще започне два дни по-рано, съобщават от Националния...
Протестиращи превзеха телевизията в Пакистан
Протестиращите срещу правителството в Пакистан успяха да нахлуят в сградата на националната...
Обсъждат нов вариант на скандалната "Визия 2020"
Съветът по сигурността към Министерския съвет обсъди редактиран вариант на "Визия 2020: България в...