Протест

Чобанов: Приказките за фалит спъват икономиката

Рейтинг:
0 0
Източник: БГНЕС
Не е държавническо поведение да се говори така, категоричен е финансовият министър

Инвестициите категорично се увеличават, както и доверието на бизнеса, че ще се развиват. Тези приказки за фалит могат да доведат до спирачка за икономиката. Не е държавнически подход да продължават с тези приказки. Това каза в ексклузивно интервю за "Добро утро, България!" по TV7 министърът на финансите Петър Чобанов.

"Фискалната стабилност се постига трудно. Положихме много усилия през последната година, за да приведем финансите в ред. Държавата категорично не върви към фалит. Фискалният резерв през февруари миналата година беше 3,9 млрд. лв. при емитирани 800 млн. лв. дълг малко преди това. А сега е 6 млрд. лв. Дългът се е повишил с 800 млн. лв. от две краткосрочни емисии, които ще се изплатят още през тази година. ГЕРБ произволно боравят с големи числа", отговори Чобанов на критиките на опозицията, които говорят за катастрофа на държавните финанси и предстоящ фалит на държавата.

"С бюджет 2014 г. поставихме няколко основни приоритета, които следваме - образование, регионална политика и повишаване на социални плащания, които бяха замразени. В 3-годишната ни програма сме записали, че ще продължаваме така", увери финансовият министър.

"Не искам сам да се оценявам. Важно е държавата да продължи по пътя, който е поела. Бизнесът няма да се притиска. Бъдещето е на реформите", каза още финансист №1.

През 2013 г. беше реализирана по-висока събираемост на приходите. Има подобрена ефективност. Това се вижда и при възстановяването на ДДС. Имаме подобрение в борбата с контрабандата. Ситуацията в Агенция "Митници" се подобрява, но има какво още да се желае", обясни Петър Чобанов.

"Вече направихме промяна в подоходното облагане чрез възможността хората с най-ниски доходи да подават данъчна декларация и след това да им се върнат данъците. Това е мярка за 150 млн. лв. На практика по този начин въведохме необлагаем минимум, който касае хората с най-ниски доходи. Не е необходим такъв минимум за по-високите доходи", категоричен е Чобанов.

Цялото интервю в финансовия министър - в "Добро утро, България!" по TV7.

Путин иска Европа да погаси газовия дълг на Украйна
Руският президент Владимир Путин призова Европа да помогне на Киев да погаси газовите си задължения...
Преговорите между ГЕРБ и "Атака" пред провал
Има вероятност разговорите между ГЕРБ и "Атака" утре (18 октомври) да не се проведат. Причината е,...
Ал Пачино отново на Бродуей
Ал Пачино ще се завърне на Бродуей следващата година, за да участва в постановка на пиеса от Дейвид...
Лео ди Каприо дари $ 2 млн. за опазване на океаните
Леонардо ди Каприо отново показа, че сърцето му е голямо и когато става въпрос за благотворителност...
Ким Чен-ун - доказано жив
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун с втора публична поява в рамките на една седмица. Ръководителят...