90 са депозираните оставки от тази сутрин в Спешната

Рейтинг:
5 2
Докторите обещават да продължат протестите и следващите дни

Над 90 са оставките, депозирани до сутринта от служители в центъра за Спешна помощ в София. Оставки има и във Велико Търново, Шумен, Пловдив и други градове от страната.

Тази сутрин в 7:30 часа пред центъра на Спешна помощ в София лекари и шофьори на линейки излязоха на протест.

 "Функциите, които изпълнява Спешният център, са ненормални за изпълнение. От Нова година вдигнаха щата на 500 лева. Иначе – мизерни заплати", коментира шофьор на линейка.

За скандалния случай от началото на седмицата, когато 40-годишната фотографка Елизабет Димитрова почина в очакване на линейка, пък ще се търси персонална вина.

"Доктор Чакърова е пътувала с резервна кола. Те не са реаномобили. Нейната официална кола е, не си спомням вече, в сервиз или ремонт е била, а в резервните коли няма необходимото оборудване. Това е персонална вина, че доктор Чакърова не е взела дефибрилатор", коментира д-р Светла Богданова, заместник-директор на Спешния център в столицата.

Богданова обясни още, че всички коли в центъра се проверяват ежедневно и са оборудвани с нужната апаратура. Около 90 оставки са депозирани до този момент от служителите на Спешния център.

Докторите обещават да продължат протестите и следващите дни.

Вчера (29 май) медиците подадоха колективни оставки. Поводът за недоволството им са лошите условия на труд, ниското заплащане и подкрепата им за предложения за уволнение директор д-р Георги Гелев.

Снощи здравният министър д-р Таня Андреева съобщи, че в центъра е имало системни нарушения, а администратори са вземали в пъти по-високи заплати в сравнение с медиците.

Д-р Гелев, който е в продължителни болнични, заяви, че данните са тенденциозни и няма намерение да напуска. Ако той не се оттегли, от министерството обмислят да назначат на поста временно изпълняващ длъжността.

И още фрапантни нарушения. Шефът на Агенция "Медицински одит" Симеон Василев съобщи, че данните за закъснялата линейка са фалшифицирани. Часовете на тръгване и пристигане на линейката за починалата фотографка Елизабет Димитрова са подправени.

Музикалното лято стъпи в Стара Загора
Музикалното лято на България стъпи тази вечер в Стара Загора - с голям концерт на едни от...
Искра Михайлова оглави комисия в ЕП
Евродепутатът от ДПС/АЛДЕ и доскорошен министър на околната среда и водите Искра Михайлова бе...
13 години затвор за убиеца на бивша стюардеса
13 години затвор получи убиеца на бившата стюардеса Анастасия Илиева. За жестокото убийство на леля...
Опасен химикал хвърли Русе в паника
Екологично замърсяване хвърли в паника русенци. Опасното вещество гудрон, което се отделя при...
От години изсичали гората над "Аспарухово"
Бедственото положение в "Аспарухово" остава. Жители на варненския квартал протестираха срещу...