Дадоха срок до 12 май на ЕРП-тата

Рейтинг:
1 2
Тогава ДКЕВР ще разгледа въпроса за отнемането на лицензите им

На открито заседание днес Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) отложи въпроса за отнемането на лиценза на електроразпределителните дружества. Новият постановен срок за изготвяне на защитата им е 12 май.

ЧЕЗ и ЕВН вече внесоха писма в НЕК. Те искат да започнат преговорите по възстановяването на прихванатите за зелената енергия милиони през последните две години. ЕВН дори поиска отмяна на заседанието на 28 април, но това не беше уважено от регулатора.

Позицията на ЕРП-тата е, че това е търговски спор между тях и НЕК, докато тази на ДКЕВР е, че това не е търговски спор, а изземване на правомощията от страна на лицензианта.

Трите ЕРП-та дължат повече от 350 млн.лв. на НЕК. Сумите са прихванати от доставчиците на ток, защото, според тях, след отмяна на наредбата за ценообразуване от 2012 г., те работят по методиката от 2009 г.

Според НЕК обаче в този случай следва да се прилага Законът за енергетиката.

"Отнемането на лицензията на обществен доставчик е доста рискована задача в този момент, защото няма основание и защото няма друг", коментира Иванка Диловска от Института за енергиен мениджмънт.

Освен прихващането на милиони, ЕРП-тата са обвинени и в съгласуване на действията си за дестабилизиране на енергийните доставки в страната. Първата крачка към преговори направи ЧЕЗ.

"Дружеството е поискало разрешение от ДКЕВР да преведе част от сумите и да подготви договор-спогодба с НЕК", заяви представителят на ЧЕЗ Камелия Станчева.

ЕВН също пормени първоначалната си остра позиция и започна преговори с НЕК.

"ЕРП-тата на този етап трябва да отстъпят, защото обвинението е много тежко и то не е свързано само с тези 350 млн. лв., то е свързано с нарушаването на стабилността на държавата, а това е много тежко обвинение. Мисля, че вече има пробив в системата, защото ЧЕЗ вече отидоха на преговори, което означава, че отпада обвинението за така съгласувани действия за дестабилизиране на държавата", заяви консултантът на енергийната комисия на Народното събрание.

Според еспертите спорът между НЕК и ЕРП-тата трябва да се реши стъпка по стъпка. Първо НЕК да получи прихванатото, а след финансовото си стабилизиране да вземе финансов ресурс и да се разплати с доставчиците на ток.

добави коментар
Huntur
Huntur
Е те нали твърдят някакви измислици, че нямали пари и не знам какво
Huntur
Huntur
Долу монополистите в енергетиката! Няма по – големи грабители от Топлофикация! !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Huntur
Huntur
Долу монополистите в енергетиката! Няма по – големи грабители от Топлофикация!
преглед на всички коментари (4)
Издирват двама избягали от Софийския затвор
Двама затворници са избягали вчера от Софийския затвор. Това са българинът Н.Н., който изтърпява...
Двама алпинисти починаха от височинна болест в Хималаите
Двама руски алпинисти починаха от височинна болест, докато изкачвали връх Амадаблам в Хималаите,...
1 май
София
В момента
Облачно
9°C
Днес
Гръмотевична буря
Min: 8°C
Max: 17°C
Утре
Гръмотевична буря
Min: 8°C
Max: 19°C

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате
54.5%
7.6%
37.9%
гласувай
1 май
1 май е Международен ден на труда и работническата солидарност. Отбелязва се в много страни по света в чест на икономическите постижения на...