Протест

ДКЕВР откри процедури за отнемане лицензиите на ЕРП-тата

Рейтинг:
6 0
Трите дружества имат 7 дни, за да преустановят нарушенията, реши регулаторният орган

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) откри процедури за отнемане лицензиите на трите електроразпределителни дружества – ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про. Три часа заседаваха членовете на ДКЕВР.

Това няма да създаде проблем с доставката на ток, обеща във Видин премиерът Пламен Орешарски. Той изрази надежда, че до отнемане на лицензии няма да се стигне. Доставката на ток за абонатите е гарантирана, смята и енергийният министър Драгомир Стойнев.

Мотивите на ДКЕВР

До отнемане на лицензиите може да се стигне, ако националната сигурност на страната е застрашена. Това гласи текстът от закона, на който ДКЕВР се позовава за взетото решение.

До стартиране процедурата за отнемане на лицензии се стигна, след като много експерти, включително депутати, заподозряха картелни действия на трите оператора. Някои заподозряха и шантаж.

Процедурата може да бъде спряна. Такъв прецедент вече имахме с ЧЕЗ през миналата година. TV7 и NEWS7 припомнят, че след февруарските събития през 2013 г. започна процедура по отнемане на лизензията на ЕРП-то. Тя беше спряна през септември, тъй като юристите на ДКЕВР не намериха достатъчно основания за това.

Положението на НЕК остава тежко. Към днешна дата ЕВН дължи на националната компания 216 млн. лв., ЧЕЗ – 67 млн. лв., а Енерго-про – 63 млн. лв. Дружествата декларират, че нямат такива налични средства и не могат да се разплатят с НЕК.

По сведения на експерти към енергийната комисия към Народното събрание, в България вече е пристигнал министър-председателят на Долна Австрия. Правителството на тази австрийска провинция е акционер в ЕВН. Явно дружествата вече започват да използват и дипломатически средства, за да тушират напрежението.

В какво са обвинени ЕРП-тата

След извършени проверки по жалбите на НЕК срещу доставчиците на ток ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про, ДКЕВР установи, че са извършени следните нарушения: ЕВН и Енерго-про са прихващали свои вземания от НЕК, а ЧЕЗ е задържала плащания към електрическата компания и е поставяла условия за компенсиране на направени за периода разходи. С тези действия дружествата блокират работата на НЕК, категорични са от енергийния регулатор.

Министърът на икономиката подчерта, че не се обсъжда национализация на дружествата и категорично отрече НЕК да дължи пари на електроразпределителните дружества. Той не смята, че процедурата по отнемането на лицензиите на тези компании ще увеличи цената на тока или ще доведе до режим на електроснабдяването у нас.

От ЕВН посочиха, че продължават да вярват в законосъобразността на своите действия. Липсват всякакви основания за подобни крайни действия, заяват пък от ЧЕЗ.

Последните данни от НЕК показват, че задълженията на трите електроснабдителни дружества са нараснали до 347 млн.лв. Затова ДКЕВР дава седемдневен срок на трите ЕРП-та първо да се разплатят с НЕК, а после още седем дни, за да напишат възражденията си.

За 7 април е насрочено открито заседание на ДКЕВР за обсъждане на производствата по отнемане на лицензиите.

Как се стигна дотук

Вчера изтече ултиматумът, който НЕК даде на трите ЕРП-та да изплатят 318 млн. лв. ЕВН предложи 32 млн. лв. като кредит към държавата, но предложението беше отхвърлено. ЧЕЗ пък преведе малко мад 8 млн. лв, като обеща да направи още два превода до края на месеца.

Макар че от Енерго-про заявиха, че са изрядни, НЕК намери 46 млн. лв., които не са били изплатени до този момент.

Чрез шантажа, който упражняват ЕРП-тата върху енергийната ни система, се застрашава националната сигурност и има вероятност НЕК да не може да се разплаща с централите. Затова позицията на Министерството на икономиката и енергетиката, както и на депутатите от управляващата коалиция е, че към момента НЕК не дължи нищо на трите ЕРП-та.

Huntur
Huntur
E какво да ги жали ли? Да вземе да ги накара да си съберат парите от Столипиново и Филиповци!
Huntur
Huntur
Ами като не искат да си платят задълженията към държавата... То не може само да угаждаме до безкрайност на монополистите!
преглед на всички коментари (2)
Жени се сбиха с полицаи заради екстеншъни
Жените са склонни да направят какво ли не, за да изглеждат добре. Представителки на нежния пол...
20 хил. кюрди на протест срещу Ислямска държава
Над 20 хил. кюрди протестираха срещу Ислямска държава в Германия. Демонстрацията в...
Повече произшествия с велосипедисти
Все повече велосипедисти претърпяват произшествия на пътя. За да ограничи подобни инциденти...
Потвърдено: Няма ебола в Македония
Починалият в Македония британец не е бил болен от ебола. Пробите му са отрицателни. Той е имал...
Лъвче с български корени се роди в Сараево
Стотици деца се наредиха на опашка пред зоопарка в Сараево, за да видят първото родено там лъвче....