Погасяването по давност се променя след края на годината

Рейтинг:
0 0
189 2
Ако до 31 декември 2013 г. не внесем заявление за погасени по давност задължения, от 2014 г. те ще станат изискуеми

Когато едно задължение към държавата или към частен кредитор не бъде събрано в рамките на пет години, то се погасява по давност. При това положение държавата или кредиторът не може да го събира принудително. Това не е данъчна амнистия, а стара възможност, предоставена от закона, обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Всеки, който има задължения отпреди повече от пет години, може да подаде възражение те да бъдат заличени. Ако не инициираме обаче такова възражение, задълженията ни няма да бъдат автоматично заличени.

Така например, ако дължим данъци на НАП за период преди 1 януари 2008 г., можем да направим възражение и те вече да не бъдат изискуеми. При това положение НАП не може да запорира заплати и да предприема принудително изпълнение. Възражението се прави в офис на НАП, като се попълва заявление в свободен текст, с упоменати срокът и обстоятелствата на задължението.

От 1 януари 2014 г. този принцип се променя. Приети са нови правила и е въведена т. нар. "единна сметка".

Така ако до 31 декември 2013 г. не подадем заявление задълженията ни преди 2008 г. да бъдат заличени, от 1 януари 2014 г. те отново стават изискуеми. Причината е в начина, по който работи "единната сметка" – всяко постъпило плащане отива за погасяване на най-старите задължения, включително тези отпреди пет или повече години – ако не са изрично заличени.

При това положение, срещу човек с изтекли по давност задължения, който обаче не е направил възражение до 31.12.2013 г., може да бъде образувано изпълнително дело и той да бъде осъден да заплати старите си задължения, въпреки изтеклата давност, плюс разноски по делото.

Всеки, който предполага, че има погасени по давност задължения, може да провери актуалната информация чрез персонален код, който се издава в офисите на НАП. Услугата е безплатна, като кодът служи и за бъдещ контакт с данъчните власти. След това в интернет страницата на НАП, при въвеждане на персоналния код, излизат всички задължения и плащания.

добави коментар
Victoria
Victoria
nali uj e dialog ? za6to vode6tite ne go popitaha zaplatite dali sa neprili4no niski , ili te nqmat qvno takuv probblem
Victoria
Victoria
dobre de gospodina kaza 4e danacite ni sprqmo evropeiiskite sa neprili4no niski . tova moje da e taka , no za6to vode6tite ne go popitaha zaplatiteni kakvi sa spored gospodina koito tvardi 4e danacite sa ni neprili4no niski
преглед на всички коментари (2)
Световен ден за борба с хепатита
Днес е Световния ден за борба с хепатита. Символ на тазгодишната кампания, приет от Световния...
 Алкохол менте уби 18 души
Най-малко 18 души починаха и още над 20 са в тежко състояние след отравяне с фалшив алкохол по...
В момента:
Босове под прикритие
12:00
Новини
12:10
Липсващото звено
12:35
Липсващото звено
28 юли
София
В момента
Облачно
24°C
Днес
Слънчево
Min: 16°C
Max: 32°C
Утре
Слънчево
Min: 17°C
Max: 33°C
28 юли
Днес Перу празнува своя национален празник. През 1821 г. Хосе де Сан Мартин декларира независимостта на страната от Испания. По-късно той става...