Търсенето на студентски квартири раздвижи имотния пазар

Рейтинг:
3 0
Запитванията за покупка или наемане на апартамент в София са с 20% повече през август

Активизиране на пазара на имоти през август, отчитат брокерите. През последния месец запитванията за покупка или наемане на апартамент в София са с близо 20% повече. Основната причина - търсенето на жилища за студенти преди началото на учебната година.

"Коментираме с тях всяко едно жилище, прецизираме точно нещата, след което правим огледите. Прави ми впечатление, че хората наистина знаят какво искат. Ако те наистина са сериозни и са си прецизирали избора се ориентират преди десетото жилище", коментира Даниела Грозева, Национално сдружение "Недвижими имоти".

По думите ѝ няколко сектора са сред най-търсените - хубави, качествени жилища в луксозния сектор, качествени имоти, двустайни и тристайни жилища. "Тенденцията е повечето родители на студенти, които имат възможност да им купят жилища, го правят вместо да плащат наеми. Това са обикновено имоти до 50 хил. в търсените квартали - "Дървеница", "Младост" и "Овча купел", разясни Грозева.

Наемането на имот е по-изгодно, когато жилището е с цена над 50 хил. евро и нямаме достатъчно спестени пари. Ако искаме да купим жилище с цена до 30 хил. евро и разполагаме с 30% от тези пари, при заем за срок над 20 години, вноската ни ще е приблизително колкото и наема за това жилище.

За по-луксозно жилище с цена от около 80 хил. евро обаче вноската ни ще е съпоставима с наема, ако той е за не повече от половината от цената на имота. Затова за хората, които не разполагат със спестени пари наемът остава предпочитаният вариант.

Активното търсене на квартири от студенти преди началото на учебната година вече започна. Очаква се пикът да е в края на септември - след последните класирания за държавно общежитие.

Ако не сте класирани за общежитие през септември, има още един шанс - в случай, че ваш колега не се върне от бригада в чужбина и не заеме пазеното му място. В България местата за общежития са около 54 хил. Но част от тях предлагат "екстремни" условия за живот.

Ако студентът не успее да се класира за място в общежитие, или ако условията там не му харесат, започва търсене на квартира. Студентите правят компромис с локацията ако обзавеждането е ново. Апартамент е с наем 500 евро за месец е най-високият праг за студентски наем.

Най-удобни и най-предпочитани са квартири, които собствениците са правили за свой дом. Кухнята е най-големият издайник - ако уредите и обзавеждането са скъпи, това е бившият дом на хазяина.

Откриха гроба на Мона Лиза?
Италиански експерти твърдят, че е много вероятно да са открили тленните останки на жената, чиято...
Верижна катастрофа в Сиатъл
Най-малко четирима души загинаха, девет са сериозно ранени при катастрофа между два автобуса в...
Германия дава 4 млрд евро за кризата с бежанците
Германското правителство обеща 4 милиарда евро за федералните провинции, за да им помогне да се...
Започва строителството на нов участък от АМ "Струма"
Днес ще бъдат подписани договорите за строителството на авто-магистрала "Струма" в участъка между...
Започва предизборната кампания
Днес се открива предизборната кампания за местните избори. Закриването й е на 23 октомври. На 25...