Четири села в Разлог може да останат без лекари

Рейтинг:
0 0
Причината - неясна процедура с отдаваните под наем кабинети

Четири села в община Разлог може да останат без лекари. Според досегашната практика помещенията, ползвани от личните лекари в бившите здравни центрове в селата в Разложко, се наемат съгласно договор с общината за срок от 10 години. Цените са приети с решение на общинския съвет.

От областна управа обаче връщат прегласуваното решение заради неспазване на законовите изисквания, а именно отдаване на помещенията чрез конкурс. Според личния лекар от село Баня – д-р Георги Русков, така много лекари няма да могат да упражняват свободно професията си заради финансова неконкурентоспособност.

"Ще дойдат колеги, които могат да ни конкурират и да дадат по-голяма сума, а всъщност може да се получи парадоксът ние да работим за някой друг. А и другото, което не се знае, е какви ще бъдат намеренията на тия хора - да не стане така, че да бъде уж купено с медицинска цел, а да се прави нещо друго, защото това са сгради, има неизползвани помещения, които може да се използват по съвсем друго предназначение", опасява се д-р Русков.

От областната управа в Благоевград са категорични, че досегашната практика е незаконна. "Този действително е специфичен казус и ние трябва да разгледаме случая по-обобщено и да бъде разрешен без да е в ущърб на лекарите", коментира Ивайло Василев.

Най-притеснени са пациентите. Според тях лични лекари извън населените места ще ги лишат от ежедневни грижи.

Ще останат ли селата в Разложко без здравни грижи заради търговски условия, предвидени в закона, се превръща в още един сложен казус за разрешаване пред Здравното министерство.

Музикалното лято стъпи в Стара Загора
Музикалното лято на България стъпи тази вечер в Стара Загора - с голям концерт на едни от...
Искра Михайлова оглави комисия в ЕП
Евродепутатът от ДПС/АЛДЕ и доскорошен министър на околната среда и водите Искра Михайлова бе...
13 години затвор за убиеца на бивша стюардеса
13 години затвор получи убиеца на бившата стюардеса Анастасия Илиева. За жестокото убийство на леля...
Опасен химикал хвърли Русе в паника
Екологично замърсяване хвърли в паника русенци. Опасното вещество гудрон, което се отделя при...
От години изсичали гората над "Аспарухово"
Бедственото положение в "Аспарухово" остава. Жители на варненския квартал протестираха срещу...