Откриха скелет на бременна жена в Свещари

Рейтинг:
1 0
Източник: БГНЕС
Уникалният експонат е открит в плосък некропол на 6000 години

Скелет на бременна жена откриха археолозите, които проучват тракийския комплекс в Свещари. Екипът на проф. Диана Гергова откри плосък некропол на 6000 години, част от който е и уникалният експонат, съобщава БГНЕС.

Общо пет са скелетите, които са били положени в некропола. Те са в необичайни пози – със свити крака. Едно от погребенията е било на млада жена в напреднала бременност. От намерените кости става ясно, че тя е била погребана с нероденото си дете – нещо, което се среща много рядко. Скелетите са ориентирани в посока изток-запад и са положени свити на лявата си страна, с глава, обърната на юг.

Откритието хвърля светлина върху културното развитие на българските земи през един драматичен период на климатични и етнични промени от края на блестящата Варненска цивилизация в края на петото хилядолетие пр. Хр. до началото на бронзовата епоха в края на четвъртото хилядолетие пр. Хр., заявява проф. Гергова. По думите й гробовете на младата бременна жена с изящни седефени накити, на мъже и деца от четвъртото хилядолетие пр. Хр., са първото доказателство, че стратегическият и изключително благоприятен в климатично отношение район на Сборяново е бил заселен хилядолетия по-рано, отколкото се смяташе досега.

Това е поредният необичаен ритуал, на който тя и екипът й се натъкват по време на проучванията си в района около Омуртаговата могила. По-рано тази есен археолозите попаднаха на единствената у нас колесница с две колелета, заровена с два коня, както и на гробница с олтар във вид на пресечена пирамида. Находките са единствени по рода си в България и дават интересни сведения за обредите на гетите.

Ако се намерят средства, проучванията в Свещари ще продължат и догодина. През тази година те станаха възможни с помощта на японски спонсори, които подготвят филм за тракийските находки и живота на траките. Желанието на екипа на проф. Гергова е Омуртаговата могила да стане достъпна за туристи и да бъде в общ комплекс с Голямата царска гробница.

добави коментар
-30 и буреносни ветрове в САЩ
Най-малко 11 души са загинали в резултат на снежните бури, които връхлетяха САЩ. Смъртните случаи...
Приемат документи за първокласници
Родители на бъдещи първокласници вече подават документи в избраното от тях училище. Децата отново...
09:00
09:10
Холивуд Експрес
09:35
Най-удивителните фотографии на National Geographic
4 януари
София
В момента
Мъгла
-2°C
Днес
Слаба мъгла
Min: -3°C
Max: 6°C
Утре
Облачно
Min: -2°C
Max: 8°C
4 януари
На 4 януари 2010 г. официално е открита най-високата сграда в света – Бурдж Халифа в Дубай. Строителството на небостъргача започва на 21...