Препичането на слънце води до пристрастяване

Рейтинг:
0 0
Източник: Thinkstock/Guliver Photos
Учени установиха, че може да се развие зависимост към слънчевите бани

Обичате винаги да имате блестящ златист тен и отделяте време дори през зимата за солариум? Нямате търпение да дойде лятото, за да се втурнете към плажа за стабилна доза слънчеви лъчи? Е, може да се окаже, че вашето състояние не е по-малко тревожно от това на един средностатистически наркоман. Така твърдят американски учени, според които препичането на слънце води до пристрастяване.

И
зследване, публикувано в списание "Клетка" (Cell), показва, че слънчевата светлина води до производство на ендорфини в кожата. Екип на Harvard Medical School е установил, че честото и излагане на ултравиолетови лъчи при мишките води до развитие на зависимост.

Според някои специалисти
"пристрастяване" е твърде силна дума, но действително съществуват данни, че хората могат да развият такава към слънцето.

Източник: Thinkstock/Guliver Photos
П
роучване сред студенти, които редовно посещават солариум, показва, че всеки трети намира у себе си симптоми на пристрастяване.

Други
експерименти показват, че са възможни дори характерни за абстиненцията състояния като гадене, нервност и треперене при лишаване от дозата слънчеви лъчи дневно. За да се помогне на "слънцеманите", им се дава лекарство, което често се използва при лечение на наркозависими.

Източник: Thinkstock/Guliver Photos

Изследователи от General Hospital Масачузетс и Harvard Medical School с
е заели да поясняват как може да се случи такова пристрастяване.

Техните експерименти с мишки показали, че
UV радиация води до производството на протеин в кожата наречен проопиомеланокортин. В неговия състав влиза и пигмента меланин, който отговаря за придобиването на тен. Екипът от учени обаче установява, че наред със секси загара, в тялото на човек се отделя и ендорфин – наричан хормонът на щастието. Това само по себе си не звучи никак зле – изглеждаме добре – чувстваме се добре.

Източник: Thinkstock/Guliver Photos
Но!

Тези х
имични вещества действат на същите системи в организма, както и опиати като хероин и морфин.

Д-р Дейвид Фишър, един от изследователите от Масачузетската болница, заяв
ява пред BBC: "Бих казал на този етап, с достатъчна увереност, че пътят на тази зависимост наистина съществува и вероятно присъства у всеки човек."

"Хората, които
вероятно нямат никакво намерение да използват каквито и да било наркотици, може да се окаже, че само си мислят, че излизат да се насладят на един прекрасен ден на открито, а в действителност да пристрастяват към ултравиолетовата мода себе си и децата си, като същевременно увеличават риска от развитие на рак на кожата."

Източник: Thinkstock/Guliver Photos
"Нужно е по-активно да се защитят отделните хора, включително тийнейджърите, от рисковете на едно предотвратимо, потенциално животозастрашаващо излагане на слънце. Трябва да се е поставят злоупотребата със слънчеви бани и тази с опиати на една и съща биологична пътека",
убеден е медикът.

Вероятно все пак както и при наркотиците, така и при слънчевите лъчи – дозата и честотата създават реалния риск. И докато слънцето все още не е влязло в списъка със забранени субстанции, можем да се насладим на вече настъпилото лято и първите наистина горещи дни, които обещава прогнозата за остатъка на месец юни.

Багер проби газопровод до болницата във Враца
Багер на строителна фирма във Враца проби тръба на газопровод под налягане. Заради аварията в...
Словения иска "Южен поток"
Любляна е за строителство на "Южен поток" на територията на Словения. Това заяви словенският външен...
11 убити палестинци след атака в ивицата Газа
11 палестинци бяха убити, други 15 ранени, сред тях две жени и дете, при израелски въздушни удари в...
Британският педофил от Велико Търново остава в ареста
Мярка за неотклонение "задържане под стража" наложи Районният съд във Велико Търново на британския...
Мъжаги пребиха жестоко пет 12-годишни момчета
Възрастни мъже биха жестоко пет 12-годишни момчета, защото се спречкали със сина на един от тях....