Протест

Военното положение гони туристите от Тайланд

Рейтинг:
0 0
От началото на годината спадът в резервациите на чужденци е над 20%

Военното положение в Тайланд продължава да бъде в сила. Политическата безизходица в страната в последните месеци носи сериозни вреди на икономиката и най-вече на туризма, приходите от който са от съществено значение за местното население.

Знамето на Тайланд гордо се вее над една от най-популярните туристически атракции. В последните няколко дни обаче тук се забелязват все по-малко туристи. Въпреки че този период на годината се води за слаб сезон, военният преврат и неясното бъдеще вече се отразяват на международния имидж на страната.

20% от брутния вътрешен продукт на Тайланд идва от туризъм. Миналата година този дял възлиза на почти 74 млрд. долара. Около 2,5 млн. тайландци работят в този бранш.

От началото на годината спадът в резервациите на чуждестранните туристи е над 20%. Данните не обхващат периода след военния преврат, който вероятно допълнително ще влоши този показател. На много чужденци им се наложи да си променят плановете в движение.

Армията опита да сложи ръка на медиите и нахлу в няколко телевизионни канала, в това число и CNN, и спря излъчването от тях. Видео кадри обаче заливат интернет.

Военното положение помрачи не само настроението на туристите, но и на собствениците на заведения.

Недоволни от развоя на събитията са и обикновените тайландци, които разчитат на туристите, за да изкарват надницата си. Шофьор на туристическо такси разказва пред камерата на CNN, че обикновено на ден оборотът му е около 30 долара, но след преврата едва изкарва и половината.

Оказва се, че тайландците не се страхуват толкова от самия акт на военен преврат, колкото от загубата на клиенти. Бъдещето на един от най-важните сектори в местната икономика е поставено на карта. Новините от Тайланд може да разубедят много хора да прекарат ваканцията си именно тук. Поне 45 държави по света до този момент отправиха предупреждения към своите граждани. Тези предупреждения варират от препоръки за внимание до призиви за избягване на всякакви посещения в страната до второ нареждане.

Путин иска Европа да погаси газовия дълг на Украйна
Руският президент Владимир Путин призова Европа да помогне на Киев да погаси газовите си задължения...
Преговорите между ГЕРБ и "Атака" пред провал
Има вероятност разговорите между ГЕРБ и "Атака" утре (18 октомври) да не се проведат. Причината е,...
Ал Пачино отново на Бродуей
Ал Пачино ще се завърне на Бродуей следващата година, за да участва в постановка на пиеса от Дейвид...
Лео ди Каприо дари $ 2 млн. за опазване на океаните
Леонардо ди Каприо отново показа, че сърцето му е голямо и когато става въпрос за благотворителност...
Ким Чен-ун - доказано жив
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун с втора публична поява в рамките на една седмица. Ръководителят...