Протест

Безчинствата на терористите от "Боко Харам"

Рейтинг:
0 0
Групировката тормози цивилното население на Нигерия от години

Ситуацията в Нигерия изглежда все по-тревожна и според дипломати има сериозен риск да излезе извън контрол. Откровената бруталност на серията бомбени атентати от вторник в централните части на африканската държава идва точно навреме, за да постави ясните очертания на случващото в екзотична, но и все по-опасна Нигерия.

За момента все още не се знае кой точно стои зад варварските взривове, нo обичайните виновници в подобни случаи - "Боко Харам", със сигурност са сред заподозрените. Мащабната терористична група попада под постоянно нарастващо глобално презрение, но това не й пречи да бъде все по-безсрамна.

Кореспондентът на CNN Арва Деймън успя да разговоря с нигерийци, които са били нападнати от членове на "Боко Харам", но някак са оцелели. Колегите от CNN са избрали да скрият самоличността на тези хора за собствена тяхната безопасност.

Във видеото има кадри, които могат да се сторят шокиращи за някои зрители!

В един на пръв поглед спокоен ден преди няколко месеца Маман спи спокойна в една стая с трима негови приятели, когато "Боко Харам" нападат изневиделица. Автоматичната стрелба от всички посоки буквално ги разтърсва. Къщата им е подпалена, пламва за секунди, а димът бързо обхваща всички помещения. По-големият брат на Маман, Aбу Бакар, е в друга къща съвсем наблизо. Той успява да избяга в храстите, но брат му не е в състояние да избяга и остава блокиран в стаята.

Маман си спомня как приятелите му крещят от ужас, когато огън се разпространява навсякъде. Той започва да пълзи. Огънят обаче е изгорил вратата на стаята и това му дава неочакван шанс за бягство. Маман е единственият оцелял от тази атака.

На съвсем друго място, макар и наблизо до първото, в болницата "Уорд" се лекува друг мъж, също сред увеличаващите се жертви на терористичната групировка Боко Харам. Иса е дървар. Той сече дървета в близката гора и така изкарва пари за насъщния от години. Но след като "Боко Харам" нападат за първи път, той се присъединява към местна група от доброволци, които се движат заедно, за да оцелеят. Повечето от тях са на местния пазар, слънцето започва да залязва и тогава терористите нападат отново.

"Дойдоха на мотоциклети, бяха най-малко шест и солидно въоръжени", разказва мъжът.

Първият куршум го улучва в рамото, вторият попада в гърба му. Иса пада на земята в безпомощно състояние. Остава му само едно и той започва да се моли.

"Те ме попитаха откъде съм, аз им казах, че съм от селото, от тук", си спомня Иса. Те ми казаха добре и ме оставиха, защото очакваха, че така или иначе ще умра. Иса остава жив, но всеки ден е преследван от ужас, че това ще се случи отново. Неговите солидни белези не просто му напомнят за смъртта, но той казва, че е сигнал за "Боко Харам", че те са тук и могат да се върнат и този път да го довършат.

Русия изтегля военни от украинската граница
Русия изтегля войските си от границата с Украйна. Президентът Владимир Путин е наредил военните...
Над 100 хил. българи имат артритни проблеми
Отбелязваме Световния ден за борба с артрита. Ревматичните болести са най-голямата група хронични...
Младите българи мислят за кариера, а не за деца
Младите българи залагат на кариерата и не мислят за деца. Това показва проучване за основните...
116 български района са застрашени от потопи
116 района в страната са застрашени от потопи, сочат предварителни оценки, обобщени от...
Втори тайфун за седмица удари Япония
Втори тайфун в рамките на една седмица удари южния японски остров Окинава. Пострадаха повече от 35...