Протест

Стартират поредните преговори за иранската ядрена програма

Рейтинг:
0 0
Страните изразиха умерена предпазливост за успеха на разговорите

Иран и групата 5 плюс 1 (петте страни постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия) започват днес във Виена поредния кръг от преговорите помежду си за ядрената програма на Ислямската република. Шесторката ще бъде представлявана от върховния представител на Европейския съюз (ЕС) за външната политика и сигурността Катрин Аштън, а Иран - от своя министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф. Предвидено е преговорите в австрийската столица да продължат три дни.

Съединените щати и Иран проявиха предпазливост преди началото на поредния кръг от разговорите. Иранският върховен ръководител аятолах Али Хаменей обяви, че не е против преговорите, но не е оптимист. Съединените щати използват диалога като претекст да оказват натиск върху Иран по други въпроси, каза Хаменей.

Представител на правителството на САЩ призова да се гледа на преговорите трезво и реалистично. Русия също очаква преговорите без илюзии и повишени надежди, призна руският зам.-министър на външните работи Сергей Рябков.

Изходна точка на започващия днес кръг от разговорите ще е временното споразумение, постигнато от Иран и шесторката в края на ноември в Женева, което предвижда Ислямската република да ограничи своята ядрена програма в замяна на смекчаване на наложените икономически санкции.

Агенция Ройтерс отбелязва, че ако има нещо, за което Съединените щати и Иран - заклети врагове в продължение на три десетилетия, са на едно мнение, то е, че постигането на окончателно споразумение за иранската ядрена програма ще е много трудна, ако не и невъзможна задача.

Жени се сбиха с полицаи заради екстеншъни
Жените са склонни да направят какво ли не, за да изглеждат добре. Представителки на нежния пол...
20 хил. кюрди на протест срещу Ислямска държава
Над 20 хил. кюрди протестираха срещу Ислямска държава в Германия. Демонстрацията в...
Повече произшествия с велосипедисти
Все повече велосипедисти претърпяват произшествия на пътя. За да ограничи подобни инциденти...
Потвърдено: Няма ебола в Македония
Починалият в Македония британец не е бил болен от ебола. Пробите му са отрицателни. Той е имал...
Лъвче с български корени се роди в Сараево
Стотици деца се наредиха на опашка пред зоопарка в Сараево, за да видят първото родено там лъвче....