Враца - древната столица на тракийското племе трибали

Рейтинг:
5 0
Герои, митове и легенди бяха пресъздадени в Нощта на мистериите

Антични герои, митове и легенди се материализираха на живо през XXI в. в Нощта на мистериите във Враца, някогашната столица на тракийското племе трибали. Невиждан светлинен хепънинг сътвориха учители, ученици и родители от местното училище "Васил Левски" и студенти и преподаватели от Художествената академия и Софийския университет. Те показаха, че историята може да се превърне в атрактивно и забавно зрелище за малки и големи.

Свещената земя на трибалите, където е била царската гробница и е открито златното съкровище от Могиланската могила, се превърна в сцена от миналите хилядолетия. По нея препускаха тракийски колесници, водеха се боеве с копия и мечове, оракули със златни маски свещенодействаха в древни ритуали. Целият декор, реквизит, облекла и старинни оръжия е направен от участниците в шоуто и техните преподаватели в класните стаи или студентските ателиета.

"Студентите са втори и трети курс и с тях аз работя през цялата година в часовете по неконвенционални форми, т.е. хепънинг, инсталации, видеоарт и имаме изяви през цялата година. А учениците се подготвяха тук със своите учители. Аз го казах днес няколко пъти, че в богатите държави излишъците се дават за култура и традиции, а у нас прословутата бедност ни пречи да обърнем внимание на такъв тип живот", заяви проф. Орлин Дворянов от СУ "Св. Климент Охридски".

"Митовете и легендите винаги сме ги носили в себе си, но не сме успявали да ги открием. Сега, с такава дейност, да представим ритуалите на траките ние ще успеем да провокираме и да извадим наяве магията. Така че рисуването и участието в нетрадиционни културни форми е интересно за нашите ученици, които имат успехи в изобразителното изкуство, пречупено сега през тракийската традиция и ритуали", казва учителят по рисуване Силвия Равнополска.

"Целта е да създадем положителни емоции, правим го за децата, да възпитаме в тях потребност и отношение към изкуството. Смятам, че по този начин, с един нетрадиционен хепънинг като този, отваряме очите на децата за добро, за позитивно, за изкуство. Това всъщност е бъдещето", категоричен е директорът на СОУ "В. Левски" Румен Петков.

Стотиците зрители имаха правото свободно да се движат между различните сцени и ритуали и на свой ред се превърнаха в съучастници на спектакъла. Имаше много танци, скечове и игри с публиката, огнено шоу и изненади. Идеята е този хепънинг да стане традиционен и да сложи началото на тракийски игри в Планината на тракийските царе край Враца.

В Гълъбово пак дишат серен диоксид
Гълъбово беше обгазено със серен диоксид в ранния следобед днес. Автоматичната измервателна станция...
Папата се извини за сексуалния тормоз над деца
Папа Франциск помоли за прошка жертви на сексуално насилие от католически свещеници.В проповед след...
Петима намушкани в първите минути на Сан Фермин
Петима намушкани е равносметката от първите минути на фестивала Сан Фермин, който започна днес в...
Мода за жени със самочувствие от "Версаче"
Версаче откри седмица на висшата мода в Париж. Шоуто беше по-бляскаво от обикновено, тъй като на...
Lady Gaga с винтидж визия
Дори когато почива, Lady Gaga, чието истинско име е Стефани Джерманота, не си губи времето....