Неправилното хранене е виновно за 30% от рака

Рейтинг:
0 0
Източник: sxc.hu
Плодовете да се мият и белят, съветва Донка Байкова

Ракът е хронично неинфекциозно заболяване, от което страдат все повече българи. Около 30% от всички ракови заболявания се дължат на неправилно хранене и заседнал начин на живот. Около 40-50% от заболяемостта се дължи на факторите от околната среда - стрес, замърсяване на въздуха, радиация. Около 30% се дължи на тютюнопушенето. Това коментира в "Добро утро, България" проф. Донка Байкова.

Затлъстяването също може да доведе до рак, смята тя. Концентрираните храни, червените и шарени меса, колбасите, технологично обработените храни, в които се влагат т.нар. трансмастни киселини, които са рисков фактор, също могат да доведат до раково заболяване, категорична е Байкова.

Наблюденията ѝ показват, че драстично сме намалили консумацията на плодове и зеленчуците, като се оправдаваме, че в офиса не можем да си ги набавим. Те също се обработват с няколко консервиращи елемента  и затова трябва да се мият и да се маха кората. Нитратите могат да се премахват чрез обелване, отстраняване на горните листа при зелето или дръжките на спанака. С риск да загубим 30% от витамините, е добре зеленчуците да се бланшират, защото така нитратите се премахват, посъветва експертът.

Донка Байкова поясни, че нитратите сами по себе си не са опасни, но при взаимодействие със солната киселина в стомаха се превръщат в нитрини, които са канцерогенни.

Тя коментира и темата с китайските чайове за отслабване. "Пургативните чайове, без значение китайски или български, са драстични. Те изхвърлят приетата храна навън, но и почти всички течности, които сме приели. Така се причинява дехидратация, при която организмът работи на несвойствени обороти. Освен това тези чайове водят до изтъняване на червата, а лигавицата става уязвима. Виждала съм момичета, които свалят по 50-60 кг, но им отстраняват метър-два от червата", поясни Байкова.

Препоръките ѝ са ежедневно да се ядат поне по 50 г семена - слънчогледово, тиквено, ленено семе, орехи или бадеми.

Още съвети от Донка Байкова чуйте от гостуването й в "Добро утро, България".

Музикалното лято стъпи в Стара Загора
Музикалното лято на България стъпи тази вечер в Стара Загора - с голям концерт на едни от...
Искра Михайлова оглави комисия в ЕП
Евродепутатът от ДПС/АЛДЕ и доскорошен министър на околната среда и водите Искра Михайлова бе...
13 години затвор за убиеца на бивша стюардеса
13 години затвор получи убиеца на бившата стюардеса Анастасия Илиева. За жестокото убийство на леля...
Опасен химикал хвърли Русе в паника
Екологично замърсяване хвърли в паника русенци. Опасното вещество гудрон, което се отделя при...
От години изсичали гората над "Аспарухово"
Бедственото положение в "Аспарухово" остава. Жители на варненския квартал протестираха срещу...