Недостиг от 0,5 млрд. лв. за здраве

Рейтинг:
0 0
Актуализацията на бюджета на здравната каса изглежда неизбежна

Българският лекарски съюз иска спешна среща с премиера и министрите на здравеопазването и финансите. Причината е, че парите за здраве няма да стигнат до края на годината.

Дупката в бюджета на здравната каса е близо 0,5 млрд. лв. - 491 млн. лв. Това показват разчетите на Надзорния съвет на Касата. Тепърва съветът ще ги разглежда и анализира. Ние вече разполагаме с информация за бюджета на касата. Прогнозите за недостиг на лекарския съюз и на синдикатите още при гласуването на бюджета в началото на годината се сбъднаха и то с 2 пъти повече от очакваното.

Черният сценарий за фалит на единствената болница в Сопот, за която ви разказахме, изглежда все по-възможен на национално ниво. Лекарите там не са получавали заплати от януари. От септември е под въпрос заплащането и на останалите медици в страната.

Изглежда, че необходимостта от актуализация на бюджета на касата ще съвпадне с предизборната кампания за парламент. Служебен кабинет обаче няма това право. Актуализацията на бюджета на касата се гласува от Парламента. Вчера на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) спряганите дати за избори бяха между 28 септември и 12 октомври 2014 г. Това означава, че Народното събрание ще бъде разпуснато 2 месеца по-рано. Дотогава темата с парите за здраве трябва да влезе на дневен ред в пленарната зала.

Музикалното лято стъпи в Стара Загора
Музикалното лято на България стъпи тази вечер в Стара Загора - с голям концерт на едни от...
Искра Михайлова оглави комисия в ЕП
Евродепутатът от ДПС/АЛДЕ и доскорошен министър на околната среда и водите Искра Михайлова бе...
13 години затвор за убиеца на бивша стюардеса
13 години затвор получи убиеца на бившата стюардеса Анастасия Илиева. За жестокото убийство на леля...
Опасен химикал хвърли Русе в паника
Екологично замърсяване хвърли в паника русенци. Опасното вещество гудрон, което се отделя при...
От години изсичали гората над "Аспарухово"
Бедственото положение в "Аспарухово" остава. Жители на варненския квартал протестираха срещу...