България предаде на Гърция председателството на ЧИС

Рейтинг:
0 0
Източник: МВнР
За период от половин година Гърция ще продължи развитието на Организацията

Българското председателство на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество е към своя край. Следващият ротационен председател е Гърция.

Това бе обявено на съвместна пресконференция между българския външен министър Кристиан Вигенин и зам.-външния министър на Гърция – Димитрис Куркулас.

По време на българското председателство бяха идентифицирани общите приоритети и начините за по-ефективно взаимодействие между ЧИС и Черноморската банка за търговия и сътрудничество. Конкретна подкрепа, която Банката се ангажира да окаже на ЧИС, е във връзка с изграждането на капацитет на бъдещото Звено за управление на проекти към Секретариата на ЧИС, заяви българският външен министър.

От своя страна, зам.-министър Димитрис Куркулас подчерта приемствеността в приоритетите, към която ще се стреми предстоящото гръцко председателство на ЧИС. Гърция поема председателството на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество ден, след като предаде на Италия председателството на ЕС. Това съвпадение има и символично значение. То показва, че трябва да продължим с усилията за засилване на сътрудничеството между ЧИС и ЕС, заяви той.

През следващите шест месеца начело на ЧИС Гърция ще работи за увеличаване на видимостта и важността на региона и неговата привлекателност за инвеститори, каза още Димитрис Куркулас. Той представи накратко основните приоритети на гръцкото председателство, което ще премине под мотото "Изграждане на подкрепа за икономическото сътрудничество".

Музикалното лято стъпи в Стара Загора
Музикалното лято на България стъпи тази вечер в Стара Загора - с голям концерт на едни от...
Искра Михайлова оглави комисия в ЕП
Евродепутатът от ДПС/АЛДЕ и доскорошен министър на околната среда и водите Искра Михайлова бе...
13 години затвор за убиеца на бивша стюардеса
13 години затвор получи убиеца на бившата стюардеса Анастасия Илиева. За жестокото убийство на леля...
Опасен химикал хвърли Русе в паника
Екологично замърсяване хвърли в паника русенци. Опасното вещество гудрон, което се отделя при...
От години изсичали гората над "Аспарухово"
Бедственото положение в "Аспарухово" остава. Жители на варненския квартал протестираха срещу...