Цветан Василев оспорва вкарването на временен синдик в КТБ

Рейтинг:
1 0
Източник: БГНЕС
Според банкера законовата промяна противоречи на конституцията

Дружеството на Цветан Василев "Бромак", чрез което той притежава мажоритарния дял в останалата без лиценз Корпоративна търговска банка (КТБ), оспорва подготовката на ново извънредно законодателство, с което в банката да се вкара временен синдик, пише "Дневник".

В писмо до председателя на Народното събрание, президента, премиера и Еврокомисията адвокатите на Василев излагат правни аргументи срещу промяната в закона, която ще позволи въвеждането на синдик в банката преди да е започнала процедурата по несъстоятелност. Измененията бяха инициирани от премиера Бойко Борисов миналата седмица, когато той обяви, че имуществото на банката се разграбва с мълчаливото съгласие на назначените от БНБ квестори. Всички парламентарни групи подкрепиха промяната в законодателството и участваха в подготовката на новите текстове. Очаква се те да бъдат гласувани утре в пленарната зала като част от измененията в Закона за банковата несъстоятелност, вече приети на първо четене.

Според адвокатите на Василев процедурата противоречи на конституцията, европейското законодателство и правовия ред. Те напомнят, че във Върховния административен съд има висящо дело срещу отнемането на лиценза на КТБ и докато то не приключи, банката не може да влезе в процедура по несъстоятелност, която предполага назначаване на синдик.

Изтъква се, че и сега квесторите имат задължението да опазват имуществото на банката в интерес на кредиторите й. Освен това държавата оказвала натиск на съда да се произнесе в нейна полза, защото е най-големият кредитор. Задава се и въпросът какво ще се случи с актовете на временния синдик, ако ВАС впоследствие отмени отнемането на лиценза на банката.

В становището новата законодателна инициатива се сравнява с промяна в правилата на футболен мач на полувремето, след което той продължава само на една врата.

Ужас! Кучета носят човешки крака и ръце в Перник
Кучета оглозгаха човешки останки в центъра на Перник. За зловещата находка станало ясно снощи, след...
Спецзакон бори далаверите с евросредства
Контролът по отпускане на средства по европейски програми се затяга! Законът, който ще регулира...
Жена без ръце рисува с краката си
Една вдъхновяваща човешка история - млада жена от Крим, родена без ръце, използва краката си, за да...
20 г. от атаката със Зарин в Токио
Япония отбелязва 20-ата годишнина от атаката със Зарин в Токио. 12 души загинаха, а хиляди бяха...
Пхенян и Москва се сближават
Новината, че лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун е приел покана да посети Москва на 9 май...