Няма законен начин за назначаване на синдик в КТБ

Рейтинг:
0 2
Вложители в банката искат експертен съвет да следи за разграбването на банката

Няма законен начин в Корпоративна търговска банка (КТБ) да бъде назначен синдик, докато не приключат делата срещу отнемането на лиценза и трезорът не бъде обявен в несъстоятелност. Това твърдят представителите на вложителите и акционерите в банката. Те настояват, да бъде създаден експертен съвет с участието на самите вложители, който да спре разграбването на активите на трезора.

Премиерът Бойко Борисов поиска подкрепата на парламента за назначаване на служебен синдик в затворената Корпоративна търговска банка. Той призова, а депутатите се съгласиха, че трябват спешни законови промени срещу разграбването на банката. От неправителствената организация "Ние, гражданите" се съмняват доколко тези действия са оправдани.

"Оттук има няколко извода - първо, че активите на банката не са 1,3 млрд., колкото ги изкараха с различни манипулации така наречените одиторски фирми и наистина се стъпва върху 8 млрд. , колкото са активите на банката съгласно КПМГ - последният им одитен доклад. Второ, 1,5 млрд. не знам как ще ги получат, защото трябва да има купувачи, те трябва да имат средства с доказан произход", коментира Вера Ахундова.

Банката не е ощетена от така наречените цесии, защото чрез тях реално вложителите са изплатили нейни вземания, припомня Ахундова.

По думите й "антидържавното решение", което взе премиерът и правителството да ликвидират банката, е най-големият грабеж, защото с него са зачеркнати 10% от националното богатство - активи, индустриална собственост и средна класа.

Това, според вложителите, е и обяснението защо сега се търси възможност за назначаване на "временен синдик" в необявена в несъстоятелност банка.

"В момента, при положение, че не е ясно решението на БНБ за отнемане на лиценза, активи няма как да се продават, или поне не официално, въпреки че за съжаление се оказва, че се продават неофициално", от своя страна коментира Даниел Божилов.

Чака се последната инстанция да се произнесе имат ли право акционерите да обжалват отнемането на лиценза на банката, но делото не е насрочено. По този повод Висшият адвокатски съвет поиска от Върховния административен съд тълкувателно решение за това в какви срокове е разумно да стане това.

50 спасени от потъналия кораб със 700 бежанци
Италианската брегова охрана продължава спасителната операция в Средиземно море, където потъна кораб...
София Никитчук е новата "Мис Русия"
София Никитчук от град Екатеринбург стана "Мис Русия 2015". Конкурсът за красота се проведе в...
8% ръст на туристите в Пампорово
8% ръст на туристи отчетоха в края на сезона в Пампорово. Увеличили са се гостите от България и...
Големите трудности на малките хора
Големите трудности на малките хора! Страната ни е една от малкото в Европейския съюз (ЕС) без...
Наградиха компютърни гении
Български ученици с постижения в областта на точните науки. За 11-та поредна година 20 деца бяха...