Протест

Все повече нелегални имигранти в САЩ

Рейтинг:
0 0
Войните срещу наркокартелите в Латинска Америка прогонва хората

Тежката икономическа ситуация в много от страните в Южна и Централна Америка е причина за все по-увеличаващия се поток от нелегални имигранти в САЩ. Няколко организации за защита на човешките права заведоха дело срещу американските гранични власти с обвинения за случаи на малтретиране и лошо отношение към имигрантите. Още по-притеснителното в скандалното дело са данните, че жертви на това отношение стават невръстни деца.

Те пътуват сами - без техните родители. Група деца са тръгнали от Хондурас, през Гватемала и Мексико, до САЩ. Опасното им пътуване завършва в Тексас. Причините, които карат тези деца да бягат от родината си, са различни.

Момиче казва, че родителите й живеят в Остин и тя е решила да се установи при тях. Друг неин непълнолетен спътник пък казва, че е ужасен от пътуването, но просто нямал друг избор. Проблемът не е нов. От години мексиканско-американската граница се прекосява нелегално от деца. Статистиката обаче показва, че днес повечето от тези непълнолетни имигранти не са граждани на Мексико, а на държави като Хондурас, Гватемала и Ел Салвадор.

"Те знаят, че когато стигнат до нашия пункт, ще им издадем необходимите документи и ще ги пуснем свободно в страната", обяснява Крис Кабрера, лидер на синдиката на граничните полицаи.

Процедурата обаче е малко по-сложна. Семейството на всяко едно дете, което прави опит да премине границата, се проверява обстойно. Докато трае този процес, нелегалните имигранти се настаняват в центрове за временно убежище.

Един такъв е разположен в щата Аризона. На снимка, която беше разпространена от местни медии, се вижда реалността в тези лагери. Част от обитателите им в последствие се настаняват на други места - най-често различни военни бази. Остават там, докато не се докаже категорично, че непълнолетните имат родител в страната.

От администрацията на Белия дом казват, че процедурите са максимално ефективни и бързи, но какво се случва, когато родителите не могат да бъдат открити? Остава ли детето тук, или трябва да бъде експулсирано? В момента това не е ясно.

Чисто формално, при тези случаи започва процедура за извеждане от страната. Проблемът обаче е, че отношенията на САЩ с някои други държави в региона не са на особено високо ниво. Това означава, че процедурата за експулсиране е меко казано тромава.

Рут Гонзалез е родом от Гватемала. Тя и нейната едногодишна дъщеря тръгнали на 30 май. 11 дни по-късно пристигнали в Аризона. Младата майка дала всичките си спестявания на трафиканти, които я превели през маршрута. Платила 6000 долара.

За майките с деца процедурите са различни от тези за непридружените малолетни. Първо те минават през пунктовете на гранична полиция в Тъксън. От там, за изненада на мнозина, повечето получават незабавно разрешение да отидат при близките си в САЩ. Единственото условие е да се регистрират в полицията, когато пристигнат.

Тези жени никога не са напускали родината си Гватемала. Не говорят английски. Пътуват в препълнени автобуси в продължение на дни, без да знаят накъде са се запътили. Сблъскват се с една реалност, която е много по-различна от тази, в която са живели досега.

Целта на Рут е Вашингтон, където живее нейният брат. Притеснена е, защото детето й не се чувства добре. И това е разбираемо, защото цялото пътуване е изключително тежко дори за здрав възрастен човек, какво остава за едногодишно дете.

Всички имигранти обаче се страхуват да останат в родината си. В Гватемала се води война, подобна на тази в Мексико - постоянна, кървава и непознаваща милост - войната на различни наркокартели и банди. В помощ на хората в затруднено положение се притичат различни благотворителни организации, които им дават храна, напитки и дрехи. Дълго чаканият автобус най-накрая пристига. Рут й детето и се качват на него. Ще пътуват още 80 часа, преди да стигнат до Вашингтон.

Искат доживотен затвор за убиеца на Яна
Прокуратурата поиска доживотен затвор за Николай Русинов-Чеци, който е обвиняем по делото за...
Стачка отменя 8 полета на "Луфтханза" от и до София
Започващата в 14 ч. българско време стачка на пилотите от "Луфтханза" ще доведе до анулирането и на...
Василев: За съсипването на КТБ е впрегнат целият наличен ресурс
Едва ли у някого е останало и капка съмнение, че за изпълнението на целта по съсипването на...
12-годишно дете блъснато на пешеходна пътека
12-годишно дете беше блъснато на пешеходна пътека тази сутрин в Русе. Инцидентът е станал малко...
Съпругата на Цветан Василев: Най-добрият сценарий е да се възстанови КТБ
Най-добрият сценарий е да се възстанови Корпоративна търговска банка (КТБ) АД. Така съпругата на...