Протест

Стрелбата в училище - проблем без решение в САЩ

Рейтинг:
0 0
Статистиката сочи по една стрелба на всеки пет седмици

След поредния случай на стрелба в училище, американският президент Барак Обама призова нацията за задълбочен анализ на случващото се.

23 май 2014 г. Млад мъж убива трима с нож, открива стрелба и убива още трима, преди да се самоубие в близост до колеж в Санта Барбара. След трагедията бащата на една от жертвите отправи сърцераздирателна молба: "Кога достатъчно хора ще кажем не на това безумие? Не трябва да живеем така. Твърде много загинаха. Трябва да кажем стига толкова!", апелира Ричард Мартинез, баща на убития Кристофър Мартинез.

За по-малко от три седмици след изричането на тези думи в САЩ имаше още два случая на стрелба в учебни заведения. Загинаха още трима души. Равносметката е трагична. От 20 декември 2012 г. - денят, в който 20 деца и шест възрастни загинаха в началното училище Санди Хук в Кънектикът, до днес е имало общо 15 фатални инцидента. Това прави по една стрелба на всеки пет седмици.

"Нацията ни трябва да потърси себе си. Това се превръща в норма. Ние приемаме това и аз като родител съм ужасен", каза американският президент Барак Обама.

Според друг доклад, след стрелбата в Санди Хук е имало общо 74 случая на агресия с оръжие около училища и колежи.

И още статистика - в официален доклад на правоохранителните органи се казва, че като цяло броят на масовите стрелби се увеличава от 4-5 на година до 2009 г. до 15 през 2013 г. От ФБР стигнаха до извода, че гражданите трябва да бъдат обучени как да се справят при такива случаи.

"Шансът това да се случи е наистина малък, но има много тежки последствия от един подобен инцидент. Ако такова нещо се случи на вашата улица или на улицата на когото и да било, то тогава има загуба на човешки животи. Загиват и деца", коментира експертът по огнестрелни оръжия Тери Николс.

В момента има истински бум на различни форми на обучения по самозащита - и учители, и ученици научават как да се справят, ако някога попаднат в такава ситуация.

Искат доживотен затвор за убиеца на Яна
Прокуратурата поиска доживотен затвор за Николай Русинов-Чеци, който е обвиняем по делото за...
Стачка отменя 8 полета на "Луфтханза" от и до София
Започващата в 14 ч. българско време стачка на пилотите от "Луфтханза" ще доведе до анулирането и на...
Василев: За съсипването на КТБ е впрегнат целият наличен ресурс
Едва ли у някого е останало и капка съмнение, че за изпълнението на целта по съсипването на...
12-годишно дете блъснато на пешеходна пътека
12-годишно дете беше блъснато на пешеходна пътека тази сутрин в Русе. Инцидентът е станал малко...
Съпругата на Цветан Василев: Най-добрият сценарий е да се възстанови КТБ
Най-добрият сценарий е да се възстанови Корпоративна търговска банка (КТБ) АД. Така съпругата на...