Терористите засипаха света със заплахи (ОБЗОР)

Рейтинг:
0 0
Под прицел са Франция, Италия, САЩ, Швеция, отправиха предупреждение и за папата

Стратегът на атентатите в Париж Абделхамид Абауд е ликвидиран при вчерашната акция в предградието Сен Дени. Новината беше обявена от прокурора на Франция днес.

По време на вчерашната полицейска акция в предградието Сен Дени двама съучастници на атентаторите от миналата седмица бяха ликвидирани. Днес беше потвърдено че това са именно Абауд, както и жена, която според властите е негова съпруга или братовчедка. 27-годишният белгиец Абауд е бил разпознат по отпечатъци, свалени от трупа му. Той е планирал още четири атаки във френската столица. Те обаче били предотвратени от френското разузнаване заедно с още два вероятни атентата.

Днес се проведоха шест спецакци в квартал Моленбеек в белгийската столица Брюксел. В последните дни той се прочу като гнездо на ислямистки клетки. Съобщава се за един арестуван заподозрян съучастник в атентатите от миналата седмица в Париж. Лидерите на Белгия и Франция отново затвърдиха позициите си, че няма да се откажат от войната, която водят срещу Ислямска държава.

Съединените щати отправиха предупреждение за възможни атентати в Италия. ФБР са информирали властите там, че има поне петима терористи, които могат да планират нападения срещу популярни сред туристите места в страната.

Сред тях са базиликата "Свети Петър" във Ватикана, както и две забележителности в Милано: катедралата "Дуомо" и театър "Ла скала". Вътрешният министър Анджелино Алфано вече е разпоредил да бъде вдигната степента на тревога и засилена сигурността в страната. Ислямистите неведнъж са заплашвали живота на папата, като последния път беше само преди дни. Светият отец обаче още миналата година заяви, че вратата му е винаги отворена за разговор с екстремистите. Най-висока степен на опасност е обявена и в Швеция.

Френският парламент днес прие да удължи извънредното положение с три месеца. В началото на днешното заседания министър-председателят Манюел Валс предупреди за опасността от използване на химическо или биологическо оръжие от терористите. Той се обяви и за по-строги мерки за пристигащите от Близкия изток и издаване на разрешителни за влизане на територията на страната за всички френски граждани и жители на Франция при завръщането си от "горещите точки" в Близкия изток.

Откриха паметна плоча в Босилеград
Паметна плоча на българския поет, писател, философ и литературен критик Емануил Попдимитров беше...
20 двойки си казаха "да" за втори път
20 двойки от Харманли си казаха за втори път "да" в навечерието на празника на християнското...
60% от българите редовно надигат чашката
Алкохолици от цялата страна се събраха за първи път на среща във Велико Търново. Статистиката сочи,...
Загубихме 20% от руските туристи
Русия е сред петте страни, водещи на пазара на българския туризъм. През миналата година у нас са...
София с нов парк до пролет
Столичният парк "Възраждане" ще е готов следващия април, обяви кметът на София Йорданка...