Протест

Шефката на ДКЕВР: Съжалявам, че вкарах "Атака" в НС

Рейтинг:
0 7
Светла Тодорова смята, че няма да изкара мандата си до края

Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) призна, че решението на регулатора за увеличение цената на тока от 1 октомври е дало шанс на някои партии да влязат в парламента. Обяснението на Светла Тодорова е, че цената на електроенергията се променя от началото на месеца и не може повишението да влезе в сила след изборите.

Ден-два след изборите председателят на енергийния регулатор съобщи, че със сигурност няма да изкара мандата си, предвид съставянето на ново правителство. Спокойствието й се дължи на факта, че тя е работила с вицепремиера Екатерина Захариева и при служебното правителство на Марин Райков, когато заедно са търсели решение как да се гарантира независимост на комисията.

Според Тодорова до края на седмицата служебният кабинет ще внесе проект за промени в закона за енергетиката и комисарите от ДКЕВР ще се избират не от правителството както досега, а от парламента.

Така бъдещият парламент няма да повлияе на кариерата на експертката, но нейните решения и последвалата вълна от протести в цялата страна вече пренаредиха местата в пленарна зала на Народното събрание.

"Не съм политик, за да знам как нашите решения влияят върху политиката. Съжалявам, че съм помогнала на "Атака" да влезе в парламента", сподели Светла Тодорова.

Тя се оплака от намаления бюджет на ДКЕВР, който за 2014 г. е под 4 млн. лв. или с 2 млн. лв. по-малък от този през 2013 г. Дефицитът в ДКЕВР е близо 700 хил. лв. Над 200 хил. лв. от тях са разплатени за проверките в трите ЕРП-та. Въпреки тези харчове и до момента комисията няма становище дали ще отнема лиценза на доставчиците на ток в страната.

Сериозни суми са похарчени от регулатора и за съдебни дела срещу собствениците на паркове за зелена енергия. Някои от тези производители са се присъединили по-рано от завършването на обектите, само и само, за да получават по-висока преференциална цена за електроенергията си.

Комисията изобщо не повдига въпроса да лиши от лиценз тези инвеститори, но пък предлага да се въведе такса за всички производители на ток в страната, за да се компенсират социално слабите българи, които не могат да плащат сметките си за ток.

Учени в шок - маймуна стана акушерка
Нетипичното поведение на маймуна, която акушира при раждането на своя себеподобна, изуми китайски...
Рекорден брой агенти на ДС в новия парламент
Бъдещото Народно събрание ще работи с малцинство на жените, с рекорден брой бивши министри и...
Токов удар уби работник в трафопост
Мъж загина в трафопост в Карнобат, а друг е с тежки обгаряния и в безсъзнание, съобщиха от...
Трима отстранени за инцидента на жп прелеза
Служебният министърът на транспорта - Николина Ангелкова разпореди да бъдат временно отстранени от...
Google монтира камера на камила за разходка сред пустинята (ВИДЕО)
Ако искате да се докоснете истински до емоцията на преминаването през пустиня, това желание вече...