Протест

Япония вдигна част от санкциите срещу КНДР

Рейтинг:
0 0
Източник: Getty Images/Guliver Photos
Вече могат да бъдат превеждани пари без уведомление на властите

Японският премиер Шиндзо Абе обяви днес, че правителството му е решило да отмени някои от санкциите си срещу Северна Корея. Решението е взето в отговор на обещанието на Пхенян да проведе повторно разследване за съдбата на японците, отвлечени от севернокорейските специални служби през 70-те и 80-те години на XX в., посочи Абе на пресконференция в Токио.

Япония ще отмени ограниченията за пътуване между двете страни и за паричните суми, които може да бъдат изпращани или внасяни в Северна Корея без уведомяване на японските власти. Токио също така ще облекчи забраната за влизане на севернокорейски плавателни съдове в японски пристанища, при условие, че те пристигат с хуманитарни цели.

Санкциите, които ще бъдат вдигнати, са отделни от тези, които бяха наложени от Япония и други страни от ООН след първия ядрен опит на Северна Корея през 2006 г. и които забраняват на държавите членки на световната организация да осъществяват оръжейна търговия с Пхенян и да извършват финансови дейности, които улесняват подобна търговия. Смекчаването на санкциите вероятно ще има само минимално икономическо въздействие, но може да е първа стъпка към подобряване на отдавна обтегнатите отношения между Япония и Северна Корея.

На поредния кръг преговори между двете страни, състоял се на 1 и 2 юли в Пекин, севернокорейски представители връчиха на Япония списък с намиращите се в страната похитени японци и предоставиха план за разследване. Проблемът за отвлечените японци е основният препъникамък в отношенията между Токио и Пхенян.

През 2002 г. Северна Корея за първи път призна факта за отвличането само на 13 японци, за да бъдат обучени за шпиони, и позволи на петима от тях да се върнат в родината. Останалите бяха обявени за починали, а на роднините им бяха изпратени останки, чиято автентичност не беше потвърдена. Токио оспорва това и настоява за разследване на най-малко 12 случая на отвличане. Според неправителствени организации много повече японски граждани са били похитени.

Жени се сбиха с полицаи заради екстеншъни
Жените са склонни да направят какво ли не, за да изглеждат добре. Представителки на нежния пол...
20 хил. кюрди на протест срещу Ислямска държава
Над 20 хил. кюрди протестираха срещу Ислямска държава в Германия. Демонстрацията в...
Повече произшествия с велосипедисти
Все повече велосипедисти претърпяват произшествия на пътя. За да ограничи подобни инциденти...
Потвърдено: Няма ебола в Македония
Починалият в Македония британец не е бил болен от ебола. Пробите му са отрицателни. Той е имал...
Лъвче с български корени се роди в Сараево
Стотици деца се наредиха на опашка пред зоопарка в Сараево, за да видят първото родено там лъвче....