Протест

За и Против актуализация на бюджета

Рейтинг:
1 0
Само НЗОК се нуждае от около 330 млн. лв. за нормалното си функциониране до края на 2014-та

Очаква се днес Министерският съвет (МС) да приеме актуализацията на бюджета на Здравната каса (НЗОК). Вчера (8 юли) след повече от две седмици мълчание управляващите не изключиха възможността за актуализация на бюджета на Здравната каса. Ресорният министър даде "зелена светлина" на предложението и днес най-вероятно ще бъде разгледано на редовното заседание на кабинета.

Всички парламентарно представени партии, с изключение на "Атака", заявиха, че са готови да обсъдят актуализацията и в пленарна зала. Депутатите са готови да спестят и част от процедурите, за да гласуват новия бюджет преди президентът да разпусне парламента.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов настоя до края на седмицата държавният бюджет да бъде актуализиран и незабавно да се изтегли заем, с който да бъдат запушени пробойните в хазната вследствие на банковите атаки. В същото време червеният депутат Румен Гечев бе категоричен, че няма необходимост от актуализация на целия бюджет, а само в частта му за Здравната каса.

Около 330 млн. лв. са нужни за нормалното функциониране на здравната система до края на годината. Без да нарушава фискалната дисциплина, държавата може да осигури около 200 милиона, останалите пари трябва да дойдат от преизпълнение на приходите от здравни вноски.

Директорът на Националната агенция за приходите (НАП) Бойко Атанасов коментира, че очакванията към края на годината за преизпълнението са между 55 и 70 млн. лв.


Русия изтегля военни от украинската граница
Русия изтегля войските си от границата с Украйна. Президентът Владимир Путин е наредил военните...
Над 100 хил. българи имат артритни проблеми
Отбелязваме Световния ден за борба с артрита. Ревматичните болести са най-голямата група хронични...
Младите българи мислят за кариера, а не за деца
Младите българи залагат на кариерата и не мислят за деца. Това показва проучване за основните...
116 български района са застрашени от потопи
116 района в страната са застрашени от потопи, сочат предварителни оценки, обобщени от...
Втори тайфун за седмица удари Япония
Втори тайфун в рамките на една седмица удари южния японски остров Окинава. Пострадаха повече от 35...