Лекарите поискаха мерки за намаляване на дефицита в НЗОК

Рейтинг:
1 1
Много болници в София обаче не участваха в протеста на колегите си

Българските лекари подкрепиха недоволството на европейските си колеги. Те напуснаха работните си места за няколко минути и поискаха мерки за намаляване на дефицита в Здравната каса и ясни правила за финансиране на системата.

Повечето големи държавни и общински болници в София обаче не участваха в протеста. По обяд лекарите от столичната Пета градска болница спряха работа, защото са недоволни от недофинансирането на българската и европейските здравни системи.

Пред "Пирогов" протестиращите бяха значително по-малко. Исканията им са насочени предимно към проблемите в родното здравеопазване - да няма лимитиране на средствата за болни.

Александровска болница се разграничи от протестите. Оттам обаче поискаха оставката на шефката на Здравната каса Румяна Тодорова. Причината - неясните правила за изплащане на надлимитната дейност и изненадващите проверки в болниците по Гергьовден.

"Поведението на касата е геноцид. Геноцид към българското здравеопазване. Как да връщаме пациенти, като половината клошари са тук през вечер", коментира проф. Виолета Димитрова, председател на Съвета на директорите на УМБАЛ "Александровска".

Управителят на Здравната каса не пожела да се срещне с екпа ни. От Лекарския съюз повториха, че са готови на национални протести, ако до края на месеца не се вземат мерки за закърпване на дупката в бюджета на НЗОК.

Музикалното лято стъпи в Стара Загора
Музикалното лято на България стъпи тази вечер в Стара Загора - с голям концерт на едни от...
Искра Михайлова оглави комисия в ЕП
Евродепутатът от ДПС/АЛДЕ и доскорошен министър на околната среда и водите Искра Михайлова бе...
13 години затвор за убиеца на бивша стюардеса
13 години затвор получи убиеца на бившата стюардеса Анастасия Илиева. За жестокото убийство на леля...
Опасен химикал хвърли Русе в паника
Екологично замърсяване хвърли в паника русенци. Опасното вещество гудрон, което се отделя при...
От години изсичали гората над "Аспарухово"
Бедственото положение в "Аспарухово" остава. Жители на варненския квартал протестираха срещу...