Протест

Опасност от разпространение на ебола в САЩ

Рейтинг:
0 0
Тексаският пациент общувал с близки и приятели преди да бъде хоспитализиран

Ръководителят на мисията на ООН за борба с ебола в Сиера Леоне похвали президента на страната Ърнест Баи Корома за предприетите мерки за справяне с кризата и разпространението на болестта.

Като голям плюс беше отчетено решението му за въвеждането на четиридневния режим за строга изолация през септември. На всички жители на страната беше забранено да излизат от домовете си за периода от 18-и до 21-и. Според специалистите мярката помогнала за предотвратяването на по-нататъшно разпространение на вируса и дала възможност на медиците да излекуват болните в начален стадий на болестта.

В същото време в Съединените щати растат страховете от нови случаи на заразени.

По-рано стана ясно, че т. нар. тексаски пациент Томас Ерик Дънкан, след като се върна от Либерия живял 10 дни у дома си и общувал с близки и приятели. Едва след това е хоспитализиран със симптоми на ебола.

Медиците се опитват да установят всички негови познати. До момента са открити около 80 души. Четиримата членове на семейството му бяха държани под карантина три дни. От днес те вече могат да напускат дома си.

В Гвинея мним доктор обикаля улиците на столицата Конакри и помага на жителите, които се боят или не могат да си позволят преглед в лечебно заведение.

Въоръжен само с апарат за измерване на кръвното налягане и гумени ръкавици лечителят, известен под псевдонима "Д-р Магаси ", проверява дали те са здрави или не. За услугите си той получава по 50 американски цента.

Той не се смята за шарлатанин, напротив, смята, че лекува умовете на хората. От здравното министерство алармират, че д-р Магаси не е единственият - на улицата се продават и много лекарства, които уж предпазват или лекуват ебола.

По последни данни, жертвите на смъртоносната болест надвишават 3 400, а заразените – 7000 души. Преобладаващата част от смъртните случаи са в три западноафрикански държави – Либерия, Сиера Леоне и Гвинея.

Филм на ужасите и трилър най-гледани през уикенда
Трилърът "Не казвай сбогом" оглави боксофис-класациите в Северна Америка. Лентата събра приходи в...
АБВ инициира пакт "за излизане от кризата"
Коалиция АБВ (Алтернатива за българско възраждане), които също влизат в парламента обявиха, че са...
И Hewlett-Packard се разцепва на две
Технологичният гигант Hewlett-Packard (HP) се разделя на две отделни компании.Лошите финансови...
ПФ иска правителство на националното спасение
От Патриотичния фронт (ПФ) са готови на разговори с всички политически сили, с изключение на ДПС,...
Подновяват издирването на изчезнал самолет
В Индийския океан беше възобновено издирването на малайзийския пътнически самолет, който изчезна...