НОВИТЕ БУДИТЕЛИ

Да видиш успеха на учениците си е несравнимо преживяване

Рейтинг:
20 7
Таня Панайотова е един от финалистите в кампанията ни "Новите будители"

Тази професия и дава, и изисква много. Но удоволствието да видиш усмивката и постиженията на учениците си е несравнимо. Това сподели в "Още нещо" по NEWS7 Таня Панайотова, която е един от финалистите в кампанията ни "Новите будители".

Тя преподава физика, а класът й ще отпразнува абитуриентския си бал след броени дни.

Очаквах подкрепа от моите ученици, защото те ми показват отношението си през цялото време, но не очаквах, че ще ме подкрепят деца, на които не преподавам. Зад мен застана и цялото училище, не скри изненадата си учителката.

Нейната тайна е в отношението към децата. Трябва да си готов да си достатъчно близо до тях, но и да спазваш границата и да знаят, че ти си учителят, човекът с авторитета. Още в първите часове трябва да им покажеш, че имаш знания, които можеш да им дадеш, защото тогава те гледат под лупа. Докажеш ли се като професионалист, те сами те търсят и в чисто човешки план.

"Опитвам се да разговарям с тях, а не да им се налагам, защото тогава реагират остро."

Таня Панайотова призна, че има известна пропаст между младите и по-възрастните учители, но вижда, че много от колегите й вече се опитват да променят подхода и да се приближат до учениците. Често обаче родителите подценяват случващото се в училище. Тя ги призова да търсят контакта с учителя, за да се решават недоразуменията, а не да се задълбочават. За мен като учител така е по-лесно, отколкото да се правя на обидена, сподели гостенката.

"Ако бях министър, първото, което щях да направя за всяко училище, е да подсигуря на учителите базата, която им е нужна, за да работят – материали, лаборатории и т.н. Когато има място, където наистина да се работи, учителите могат много повече да проявят творчество", каза тя на финал.

Победителят в кампанията "Новите будители" ще бъде обявен на 2 юни.

НАГРАДАТА
Спечели: ЕДНОГОДИШНА ЗАПЛАТА