Можете да гледате мачовете от "А" Група, излъчвани по TV7 и News7, на живо и тук!
Анализи
<p>Alive*</p>
Снимка: lap.bg

Alive*

Автори: Иво Тонков

Е, ЦСКА оцеля! И този път - за добро на едни и за жалост на други. Всъщност, направи го отново, както в последните 20-25 години. Мнозина пращаха ЦСКА в небитието, погребаха клуба още преди да са изкопали гроб.

ЦСКА се събра и замина за първата част от подготовката си. Направи го с настроение, с три нови попълнения, които със сигурност ще придадат още класа на отбора. Както и да е - това ще се види в последствие.

ЦСКА е жив и ще бъде такъв, докато има тази публика, докато има тези фенове, които не успяха да изкупят акциите и да стане успешно първото IPO. Не ги съдете, те не са виновни, голяма част от тях направиха това, което се искаше от тях - закупиха си акции. Е, кампанията не бе успешна поради няколко причини - оскъдна реклама и информация, и твърде много ентусиазъм. В България все още не сме дорасли за такова начинание, видя се.

Спасителите, начело със спорната натура на Александър Томов, искаха това да се случи час по-скоро, ако може на часа. Пропусна се един много важен факт - трябваше рекламната кампания да бъде по-мащабна навсякъде в медиите, а не само епизодични появявания в пресата и на малкия екран, както и от време на време посещение в различни от София градове, където треньори, футболисти и ветерани агитираха местните фенклубове.

Както и да е, това не е болка за умиране. На всички е ясно, че и с излизане на борсата и превръщането на клуба в публично АД, нещата нямаше да се променят кой знае колко.

ЦСКА взе лиценз и сега е... в очакване на Годо, на своя генерален спонсор и благодетел, който би трябвало да обезпечи финансово червените. Няма го, а скоро може и да не дойде. А дотогава? Дотогава пак на мускули, пак с поглед към бъдещето, пак с безрезервната подкрепа на Сектор "Г".

В последните години историята на ЦСКА прилича на един позабравен филм - Alive, който е заснет по действителен случай, станал през октомври 1972 година. Накратко - самолет с цял уругвайски отбор по ръгби се разбива над Андите - една от най-големите и мащабни планински вериги в света. Част от пасажерите умират още при падането на самолета в снега, а други остават живи. Е, не всички оцеляват. Те се разбират, че ако някой от тях умре в последствие, иска останалите да се хранят от неговото месо, за да увеличат шансовете си за живот. И го правят.

Години по-късно така правят и много хора, гравитиращи като паразити около ЦСКА. Режат къс по къс, придърпват към себе си все по-големи парчета месо, за да живеят от ЦСКА, а не за ЦСКА - така, както го правят останалите, обичащи клуба!

При появяването на "ЦСКА Завинаги", изразих теорията си, че рано или късно тези хора ще потърсят дивиденти, ще поискат нещо в замяна, въпреки че декларираха, че дават средствата за построяването на игрищата от любов към червената идея. А защо да не поискат дори собствеността на клуба, използвайки един основен коз, че Александър Томов ще се провали, ще излъже за пореден път. Изключвайки Александър Чакмаков, останалите от сдружението не са стъпвали на мач на "Армията" от години, но иначе тупайки се в гърдите колко обичали, помагали и били от ЦСКА. Нелепо е да стискаш палци за провал, за да прилапаш нещо по възможно най-лесния начин. Същото важи и за Томов, който ако потопи още повече ЦСКА в блатото, то този път прошка за него няма да има.

Или помагаш безрезервно с каквото можеш, или си оставаш в мишата си дупка, където си бил и преди това!

*Alive (Живи) - игрален филм (1993г.), заснет по действителен случай

Е, ЦСКА оцеля! И този път - за добро на едни и за жалост на други. Всъщност, направи го отново, както в последните 20-25 години. Мнозина пращаха ЦСКА в небитието, погребаха клуба още преди да са изкопали гроб.ЦСКА се събра и замина за първата част...
Много е вероятно още в сряда българският шампионат да бъде решен. Едва равенство е необходимо на Лудогорец срещу Локомотив (Пловдив) в Разград, за да може клубът на Кирил Домусчиев да завоюва третата си поредна титла.В момента "орлите" имат 75 т. от...