Анализи
<p>Трябва ли да има ЦСКА?</p>
Снимка: lap.bg

Трябва ли да има ЦСКА?

От "Герена" така и не успяха да извадят онзи указ за създаването на ЦСКА.

Има обаче един факт, за който доказателства не трябват – ЦСКА така и не прескочи 10 ноември.

Пазарната икономика не проникна в сърцето на Парка на свободата. Сега му викат Борисовата градина. Или БАТЕБорисовата градина. Така се майтапиха "червените" фенове преди седем години, когато харизаха евролиценза на Левски, пък той се накъка (по Тодор Батков) срещу БАТЕ Борисов.

Аналогиите със зелената площ не са случайни. Явно този стадион пречи на бизнесмени с космически визии да превърнат парка в Гатака. Така поне излиза от плана за преустройство на столичната градина. Апропо, един от тези предприемачи, майстор на подземните паркинги, е човекът с шампионските ултиматуми – родопският пастир Юлиян Инджов.

Дали е изкуствено или нормално заченат, ЦСКА е побеждавал - и европейски шампиони, и вечни съперници. Печелил е и титли, и купи. Без юноши, да, но това е кредото на този клуб - да бие.

А да живурка ЦСКА за кефа на бригада лумпени, за които футболът се ограничава в паленето на димки и ансамблово танцуване между железа, или за келепира на измамници от най-висок ранг – просто няма смисъл.

И точно това му гласят на ЦСКА. Да прощава Венци Стефанов – ама ЦСКА не е Славия, независимо от достолепната възраст на "белите".

Каквото било – било. Край! Без окръжни групи и мачове по полянки, без носители и пазители на името. Това е истинският сценарий за ЦСКА.

За жалост обаче е и най-неудобният!

За картофеното детенце – той пак ще иска да се прави на спасителя в магнолиите. За гелосаното детенце – телевизионните му рейтинги без "червените" ще се сринат като кирпичен кенеф в Непал. За детенцето с присадена коса. Той поне е играл и си дава сметка какво ще е футболът ни без ЦСКА.

Каквото стана спортът ни без ЦСКА – куул кондомс.

И тази аналогия не е случайна. Няма смисъл да се прави 25-годишен списък с премиери, военни и спортни министри, които така и не измислиха какво да я правят тази пуста база. Но не е лошо да се споменат две имена – на Весела Лечева и Свилен Нейков. Уж цесекари, но със сърчица като на пъдпъдък, дето самата Лечева няма да уцели със снайпер от метър.

Четвърт век един пирон не заби държавата на "Армията", но не забрави да си иска и взема месечния наем, да пише лихви и акумулира дължимото. А тази седмица Сметната палата пусна одит как Левски ползва базата си напълно незаконно. На кой му пука – нали планът е властелинът от Парка да бъде принизен до джудже от мините. Пък нека общината в Разград да плаща за Цеца и тока.

И последно – каква е ролята на митичния сектор "Г" в тези мрачни събития? Може би не толкова съществена – уж номинираният от феновете основен акционер Милко всъщност си е закрепостен ратай на другия важен родопски пастир, Манджуков. Баща или син – има ли разлика?

Но публиката на ЦСКА от футболна се преобрази в меркантилно-мажоретна. За нея е важно да има пиротехника, да танцува като влъхвите на Нешка Робева, да пише на чаршафи послания... А какво става на терена... Пък извън терена – достатъчно е да се бутне нещичко.

Е защо тогава да има ЦСКА?

От "Герена" така и не успяха да извадят онзи указ за създаването на ЦСКА.Има обаче един факт, за който доказателства не трябват – ЦСКА така и не прескочи 10 ноември.Пазарната икономика не проникна в сърцето на Парка на свободата. Сега му викат...
Класиране
М Г. Р. Т
1. Лудогорец 32
24
63
:
63
2. Берое 32
30
46
:
55
3. Локомотив Сф 32
31
39
:
55
4. Литекс 32
36
49
:
54
5. ЦСКА 32
27
45
:
52
6. Ботев Пд 32
39
38
:
42
7. Левски 32
33
66
:
56
8. Черно море 32
36
42
:
50
9. Славия 32
38
40
:
43
10. Локомотив Пд 32
52
28
:
32
11. Марек 32
71
14
:
20
12. ФК Хасково 2009 32
71
18
:
15
Голмайстори
Голове Играч Клуб Мачове
2 Мишел Платини Славия
2
2 Дончо Атанасов
2
1 Валери Домовчийски Левски
1
1 Милен Василев Марек
1
1 Карлос Фонсека Славия
2
1 Благой Наков Локомотив Пд
2
1 Антон Карачанаков ЦСКА
2
1 Крум Бибишков Марек
2
1 Дани Кики Локомотив Пд
2
1 Стенио Черно море
2
1 Юнес Хамза Ботев Пд
2
1 Петър Тончев Марек
2
1 Иван Цветков Ботев Пд
2
1 Маркиньос ЦСКА
2
1 Станислав Генчев Славия
2