Анализи
<p>Лудите "орлета"</p>
Снимка: Фейсбук

Лудите "орлета"

Пирин пак е на мода! Велик, работещ в спойка и най-вече…НЕПРЕДСКАЗУЕМ. С тези думи може да се опише всичко случващо се с този малък отбор, имащ голямо сърце. Ключът към вратата на успеха пък бе в ръцете на специалист, до болка познаващ българския футбол и в частност стилът на „орлетата“. Ключарят носи името Наджи Шенсой – емоционалният, различният, разбиращият.

Да, някои ще кажат, че няма нужда да се назначават чужди треньори при наличието на качествени наши. Но, нека уточня, че при слаби резултати и последно място в "А" група със стабилно изоставане от 7 точки от деветия тогава Локомотив (Пловдив), нужен бе наркотикът на Пирин, който прекрасно да ободри отбора и да ги опази от абстиненцията, в която бяха изпаднали. По-добър от него в този момент нямаше. Човек, знаещ прекрасно как се работи с Пирин.

Просто му бе нужно спокойствие, което му бе осигурено. А той за пореден път показа, че е огромен мотиватор за момчетата. Фактът, че вече веднъж изведе до финал за Купата на България с отбора от Благоевград означава, че не е изпитвал особени трудности в изграждането на спойка с футболистите.

А стигне ли се до въпроса с резултатите, там нещата са повече от ясни. Пирин намери наставника, който може да ги спаси от връщането в "Б" група. Започнаха с две загуби, в които липсваше все още почеркът на 57-годишният специалист. Следващите срещи показаха на критици и анализатори, че "орлетата" имат своето място в тазгодишното издание на родната "А" група. Цифрите само си говорят за себе си: 6 мача, 3 победи и 3 равенства.

Победата, извоювана с класически резултат над Локомотив накара не малкото хора, наблюдавали мача на стадион „Христо Ботев“ в Благоевград, да се радват, защото това доказа, че успехът над "сините" далеч не е случаен. Плод бе на много труд, но и на много тактическа грамотност. Грамотност, чийто основател безапелационно е големият Наджи.Тук трябва да допълним и още по-убедителната победа над Черно море! С 4:0! Говорим за същия този Пирин, който в първите мачове 15 официални мача имаше едва 2 попадения.

Каква ирония на съдбата! Когато бяха отписвани от всички с думите „аутсайдери“, „сигурни изпадащи“ и още какво ли не, благоевградчани затвориха устите на критиците. Критици, които брояха времето без победа в "А" група. Сега вече ще отброяваме времето без поражение, а то вече не е никак малко: над 45 дни. А след поредицата от добри резултати, последната позиция вече не принадлежи на „Пирин.

Какво следва оттук насетне? Само храбрите "орли" знаят, но е видно, че те са напълно преродени и променени и от тях трябва да се плашат всички участници в елита. Така или иначе вече страдаха всички лидери в "А" група.


Автор: Калоян Кюркчиев

Пирин пак е на мода! Велик, работещ в спойка и най-вече…НЕПРЕДСКАЗУЕМ. С тези думи може да се опише всичко случващо се с този малък отбор, имащ голямо сърце. Ключът към вратата на успеха пък бе в ръцете на специалист, до болка познаващ...
"Футболът им е Ясен" е филм на Мартин Томанов, който представя живота на шестима наши треньори и футболисти, които прославят родината ни в необятния Китай. Местната Суперлига е едно от най-бързо развиващите се първенства в света. За да бъдеш треньор...
Класиране
М Г. Р. Т
1. Славия 1
0
3
:
3
2. Литекс 1
0
2
:
3
3. Пирин Бл 1
1
1
:
1
4. Ботев Пд 1
1
1
:
1
5. Левски 1
1
1
:
1
6. Черно море 1
1
1
:
1
7. Монтана 1
0
0
:
1
8. Берое 1
0
0
:
1
9. Лудогорец 1
2
0
:
0
10. Локомотив Пд 1
3
0
:
0