понеделник - петък, 17:00 - 19:00

Каролев: Няма риск държавата да фалира

Рейтинг:
0 0
Дори да има предсрочни избори, не е проблем дали и кой ще гласува бюджета

Несериозно е да се говори в парламента, че държавата е пред фалит. Това буквално излага България и я прави смешна в очите на международните й партньори. Това заяви в предаването NEWSROOM по NEWS7 икономистът Владимир Каролев.

По думите му в момента действително има по-голям дефицит от това, което е планирано в бюджета. Това обаче се дължи на предплатените с бюджетни средства проекти, които е предвидено да се покрият с европари – голяма част от които ще бъдат изплатени по-късно.

3-те млрд. лв. дълг, който държавата емитира, са заложени в бюджета, подчерта Каролев. Близо 90% от тях ще отиде за разплащане на облигации с падеж в първите дни на 2015 г., а останалите 10% ще покрият дефицита, заложен в бюджета за 2014 г.

Дори да има предсрочни избори, не е проблем дали и кой ще гласува бюджета. Има механизъм по който месец по месец се изпълнява последно гласуваният бюджет. По-големите проблеми при политическа нестабилност са свързани с неслучилите се реформи, които продължават да се отлагат.

Какво е състоянието на държавните дружества като БЕХ, НЕК и БДЖ и какво би станало ако те фалират? Чуйте анализа на икономиста Владимир Каролев.

Най-четени
В момента:
Океанско приключение
06:00
Тайни от миналото
07:00
07:10
Тайни от миналото
08:00