понеделник - петък, 17:00 - 19:00

Какво би станало ако всички гласуват

Рейтинг:
0 0
На този въпрос в предаването NEWSROOM се опитаха да отговорят социолози, политолози и конституционалисти

Никой не знае какво ще се случи ако хората, които никога не са гласували и не са се интересували от политика, отидат до урните. Всички правят скрито политически сметки коя партия ще бъде ударена и как от искането за задължително гласуване. Евроизборите обаче ни показаха, че всички тези сметки се правят без кръчмаря – избирателя.

Това заяви в предаването NEWSROOM по NEWS7 социологът Марчела Абрашева. По думите й политическите сили през последните месеци не разбират какви точно сигнали им дава електоратът отивайки или не отивайки до урните. Според Абрашева ни чакат серия коалиционни управления и нестабилно политическо лято.

Политологът Емил Георгиев е на мнение, че изборите трябва да са максимално бързи и да се въведат възможните промени като задължителна преференция и електронно гласуване – поне за българите в чужбина. По думите му в противен случай всичко замирисва на задкулисие.

Реакцията на лидера на БСП Сергей Станишев не е нито институционална, нито политически обоснована, коментира още той. Според политолога тя прилича на "тупкане на топката" и подчиняване на дневния ред на държавата на личния му дневен ред.

В разговора по телефона се включи и бившият конституционен съдия Емилия Друмева. Тя разсяни какво означава активното избирателно право и може ли да се случи демократичната държава ако то не бъде упражнявано. Според нея ако в обществото има подкрепа за изменение на Конституцията, това би бил най-чистият и пряк път към въвеждане на всеобщо гласуване.

Най-четени
В момента:
Уикенд
04:50
Океанско приключение
06:00
Тайни от миналото
07:00
07:10
Тайни от миналото