понеделник - петък, 17:00 - 19:00

Защо чуждите инвестиции у нас растат

Рейтинг:
3 2
България е получила 1,2 млрд. евро за 2013 г., въпреки нестабилната политическа обстановка

Защо въпреки политическата нестабилност, чуждите инвестиции са нараснали с 1,2 млрд. евро през неспокойната 2013 г. - това беше темата в днешния брой на рубриката "Защо".

Как ще се отразят на инвестиционния климат днешните сътресения във финансовия сектор – това коментира Светослав Младенов, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции.

41 млрд. евро. Толкова са преките чуждестранни инвестиции, влезли в страната ни от 1996 г. насам, по данни на Българската агенция за инвестиции. Цифрата изглежда впечатляващо, но не знаем в какъв размер е отливът.

Не знаем и какъв е приносът на тези инвестиции към Брутния вътрешен продукт. Нито колко работни места са открити и запазени през този период, за да дадем една реална оценка – малко ли са, много ли са 41 млрд. Евро., или 41 тира с пари.

Най-много – 9 млрд. евро са били инвестициите през 2007 г., благодарение на строителния бум, но 2 години по-късно инвестициите падат на 2,4 млрд. евро.

Икономиката на страната започва да буксува. Най-големи инвеститори у нас са Холандия – с над 6,3 млрд. евро и Австрия – с 5,750 млрд. лв. Следвани от Гърция и Германия. Великите сили – Русия и САЩ са далеч по-назад в класацията.

За миналата година България е получила 1,2 млрд. евро, въпреки нестабилната политическа обстановка и нескончаемите призиви за оставка.

Оказа се, че естественото ни предимство – нашето географско разположение, финансовата стабилност, ниското данъчно облагане и близостта ни с други развити пазари, е била определяща. Както и достъпът до квалифицирана и най-евтина работна ръка.

Нека погледнем показателите за първите три месеца на тази година. По предварителни данни на БНБ в страната са влезли 106,6 млн. евро само за април. В сравнение с този месец миналата година, инвестициите бележат ръст от 63,5 млн. евро.

България се радва на висока оценка като бизнес среда и инвестиционен климат. Класация на Economist Intelligence Unit показва, че страната ни заема 46-то място в света по бизнес среда за периода 2014-2018г.

Данните показват, че сме минали с една позиция по-нагоре, спрямо резултатите от проведеното изследване за периода 2009-2013 г. Изпреварваме Румъния и Италия по благоприятна бизнес среда. Само за сравнение – Турция се класира на 44-то място, Румъния – на 47-мо; Гърция – на 62-ро, а Сърбия - на 65-то място.

Едно от основните предимства на страната ни е евтината работна ръка. По-евтина от нас е само работната сила в Чехия в целия Евросъюз. Това не е за хвалба, но пък силно привлича чуждите инвеститори.

Но това, с което бием по точки е, че у нас е най-евтината цена на тока за индустриални потребители – 80 цента за киловатчас. Това предимство, разбира се, сме на път да загубим, унищожавайки ядрената си енергетика – единственият евтин и екологичен източник на енергия.

Държавата също предприема мерки за да стимулира инвестиционния паричен поток: съкратена административна процедура, придобиване на недвижима собственост без търг, възстановяване на социални плащания на работодателя и т.н.

За първите шест месеца на 2014 г. Българската агенция за инвестиции е издала 13 сертификата за клас инвестиция, които възлизат като общ размер на 94,33 млн. лв. За 2013 г. издадените сертификати за клас инвестиция от БАИ са общо 15.

Тази възходяща тенденция обаче, може да се промени в негативна, ако финансовите скандали, които днес тресат държавата се задълбочат.

Парите не обичат трусове и турболенции и при такъв климат, отлитат най-бързо. Тази топка е в коша на главния прокурор, който разбира стабилността и засега събира само критики.

Вярно, от всички ъгли на политическото пространство, но кризата днес постила мек килим към онова съвсем близко предстояще, в което правомощията на прокуратурата и нейната неприкосновеност ще бъдат преразгледани.

Защото България няма да остане същата след нарочната банкова криза, която предизвика прокуратурата. И това ще ни е за урок – защото не световната криза, не някой европейски Луцифер, а ние собственоръчно си зачеркнахме финансовата стабилност. Която беше сериозно конкурентно предимство за страната ни.

Държава, която разчита да развива икономиката си само с чужди инвестиции, е обречена на провал. Така икономистът Емил Хърсев веднъж коментира високия ръст чужди инвестиции през 2007 г. – около 9 млрд. евро.

Според него първото и основното за устойчивото развитие на всяка икономика е силно развит национален частен сектор, който да е конкурентоспособен. Нещо, с което днес ние изобщо не можем да се похвалим.

Конкурентоспособност на българската индустрия не се постига бързо и лесно. От една страна, наистина има обективни трудности пред бизнеса, които са свързани с липса на свободни средства за развитие на пазарите, технологично обновление и обучение на персонала.

От друга страна обаче, българският бизнес масово се оплаква от липса на достатъчно добре квалифицирана работна ръка. За което причината можем да търсим само в нас. От неадекватното образование, до неправилното възпитание, базирано на вечния национален идеал за просперитет – "учи мама, да не работиш".

В последните двайсетина години този принцип претърпя доста голяма мутация и днес звучи така – "кради мама, да не работиш". Проблем, който спешно всички ние и родители, и учители, и работодатели трябва да разрешим. За да видим просперитет.

добави коментар