понеделник - петък, 17:00 - 19:00

Защо унищожаваме българската гора?

Рейтинг:
4 0
Сечищата по българските планини увеличават стремглаво своята площ

"Защо се унищожава българската гора?" - това е днешната тема на рубриката "Защо?" с водеща Нора Стоичкова.

Само допреди 2000 години наричана Магна силва булгарика – Великата българска гора, сега горите ни се изсичат стремглаво.

Едва ли има човек на планетата, който да не е наясно до какво води изсичането на горите. До суша, безводие, изчезване на цели животински видове. Рязко замърсяване на въздуха, затопляне на атмосферата и други нежелани климатични промени. Но въпреки всичко, човечеството изсича горите. По икономически причини.

По същите причини и нашите вандали навлизат в горите и изсичат наред млади и стари дървета, без да държат сметка за ефекта.

Горският вандализъм набра удивителна сила в последната една година, защото контролът е отслабен. А ние, българите, сме от хората, за които изсичането на горски участък се нарича "почистване". И защото екологичното образование и възпитание е последна грижа на образователната ни система.

Отделно дървената мафия пали горите, за да си набави евтин дървен материал или за износ. Така само 1/3 от територията на България е покрита с гори и едва 4% от тях са недокоснати от човешка дейност.

Горите ни дават много повече от дървесина. Те опазват водата, която пием, пречистват въздуха, който дишаме, спират ерозията и свлачищата. Българската гора е убежище за 43 световно застрашени вида растения и животни.

Сега обаче на гората се гледа само като на място за добив на дървесина. И всяка минута у нас 10 кубически дървета се отсичат. Законно или незаконно, без значение. Защото скоро ще останем и без тях.

"Контролът е такъв, какъвто трябва да бъде. Системата ни е доста сериозна, но има доста недобросъвестни граждани, които опитват да си вземат материал за огрев от нерегламентирани места за тази цел", заяви началник Отдел "Опазване и контрол на горските територии" към Агенцията по горите инж. Николай Пиронков.

Телефонът за сигнали при горски вандализъм и незаконно сечище е: 0800-20-800.

Той заяви, че както на този телефон, така и на спешния 112 се получават сигнали, по които се работи заедно с всички структури в държавата.


В днешното издание на рубриката "Защо?" с Нора Стоичкова може и да видите отговора на въпроса: "Защо замразиха "Южен поток"?" - безспорно най-актуалната тема в този час.

Най-четени
В момента:
Океанско приключение
06:00
Тайни от миналото
07:00
07:10
Тайни от миналото
08:00