понеделник - петък, 17:00 - 19:00

Защо се провали големият енергиен шлем?

Рейтинг:
2 0
След година и половина около 2000 мегавата мощности ще бъдат изведени от енергийната ни система

Защо се провали Големият енергиен шлем – АЕЦ Белене, Южен поток и Бургас Александруполис, на този въпрос потърси днес отговор Нора Стоичкова в рубриката "Защо?" на предаването NEWSROOM по NEWS7.

След година и половина около 2000 мегавата мощности ще бъдат изведени от енергийната ни система. Но няма проекти за заместващи мощности след спирането на АЕЦ "Белене". Стана ясно, че ВЕИ не могат да конкурират ядрената енергетика нито по цена, нито по екологичност и най-важното – няма кой да ги плаща тези високи цени. А никой не очаква икономиката ни, която днес е на точката на замръзването, да бъде в същото състояние на криза и стагнация след 2, 5 или 10 години. Енергетиката е гръбнакът на всяка икономика. А икономика може да се развива само с осигурен достъп до евтини източници на енергия.

Депутатът от "Коалиция за България" Таско Ерменков вече изчисли колко мощности са ни необходими към 2020 и 2030 г., за да се справим със задаващият се дефицит в енрегийната система.

8600 Мвт мощности ще са ни необходими само след десетилетие. Това са осем реактора по 1000 Мвт и един по-малък. Девет реактора. Строежът на всяка АЕЦ отнема 15 години – от взимане на политическо решение, до първия ток.

Кръгла маса по темата за провала на трите големи енергийни проекта организира партия България без цензура. Темата коментира в студиото на "Защо?" зам.-председателят на ББЦ Рада Коджабашева, която очерта бъдещите насоки на енергийната политика.

Huntur
Huntur
От една страна, Европа се нуждае от повече природен газ, нови маршрути и конкурентни цени. От друга страна Русия разчита на Европейския пазар, за да изнася своя природен газ. Ето защо и двете страни има интерес в изграждането на надеждна и ефективна газопреносна система. Както България, така и ЕС се нуждаят от нови маршрути, които заобикалят Украйна, за да са сигурни в своите доставки.
Huntur
Huntur
Българското правителство успя да договори таксите за пренос да започнат да се събират веднага след като газопровода достигне пълния си капацитет (през 2018 г.), а не 15 години след сключването на договора.Което е меко казано предимство
Huntur
Huntur
Южен поток е супер нужен проект на българската икономика! Оставете политиката, чисто икономически!
преглед на всички коментари (4)
Най-четени
В момента:
Египетската империя
05:05
Светът след 50 години
06:00
Секретни мисии
07:10
Секретни мисии