понеделник - петък, 17:00 - 19:00

Защо отгледахме енергийна мафия чрез ВЕИ-тата

Рейтинг:
5 2
Отговора потърси журналистът Нора Стоичкова

Темата в рубриката "Защо?" с Нора Стоичкова днес е свързана със зелената енергия и по-точно защо ВЕИ бизнесът създаде енергийната мафия. От първоначалната идея за държавни субсидии на сектора с цел намаляване на вредните емисии стигнахме дотам свързаните с този бизнес да организират протести срещу правителството, като целта е да останат на държавната хранилка. Потребителите пък бяха превърнати в крепостни.

Енергийната мафия има своите лица - физически и юридически. Намерете списъка на "инвеститорите" в зелени енергии и ще задоволите частично интереса си към тях. До един те са свързани с властта и политиците по всякакъв начин. Класически пример за далавера, осъществена с държавна подкрепа и реализирана само от доверени лица. Но защо ние, бедните българи, трябва да плащаме за развитието на зеления сектор. И кой изобщо ни попита, преди да ни натовари сметките за ток.

Най-ниската цена на мегаватчас е произведена от АЕЦ, а най-високата от фотоволтаиците. Т.нар. енергиен микс се получава от комбинацията на цените на всички производители. Като всеки субсидиран бизнес, зелените енергии имат интерес относителният им дял в този микс да расте. От 20 той скочи на 40%. Наложи се да се изключват реактори на АЕЦ, за да бъде изкупувана енергията от ВЕИ.

Историята на навлизането на зелените енергии у нас накратко беше разказана от д-р Константин Тренчев.

Доц. Боян Киров от БАН е категоричен, че няма научно обяснение и доказателство за това, че ВЕИ-тата се отразяват позитивно на природата. Самото производство на фотоволтаици е вредно, а където има ветрогенератори, температурите се повишават.

Днес Европа е на прага да преразгледа дела на зелените бизнеси в икономиките на отделните страни, защото цената на тока от тях не е само български проблем. Нашите управляващи могат спокойно да се качат на тази вълна и да вкарат ВЕИ-тата в поносими граници. Защото днес енергийната система е с дефицит 2 млрд. лв, по думите на икономическия министър Стойнев. И част от него се дължи на субсидиите за зелените бизнеси. Обикновените хора, които накрая плащат сметката, са абсолютно наясно, че са жертва на чудовищна измама, става ясно от анкетата ни сред столичани.

"Защо да плащаме за това, че някой не си е направил сметката", попита участник в нея.

Huntur
Huntur
Неслучайно италинаските мафиоти от Камората и Ндрагета именно с енерго-възобновяеми източници се занимават.
Huntur
Huntur
И така... Каква по - добра далавера!
Huntur
Huntur
Да си сложат по 1000 перки, вятъра си духа, кинтите си падат....
преглед на всички коментари (4)
Най-четени
В момента:
00:00
Мегастроежи
01:40
Наука за половете
02:30
03:20
Безсмъртните