понеделник - петък, 17:00 - 19:00

Езикът на протестите през погледа на филолога

Рейтинг:
1 0
"Гражданите срещу огражданите" е любимият лозунг на Надежда Сталянова

Езикът на протестите стана обект на научен интерес в академичната общност.

Езикът е цветен, интересен и съвсем естествено зопчнах да го следя, каза Надежда Сталянова, преподавател по български език от Софийския университет.

От началото на протестите върви тенденция на "преименуване" на политиците. Премиерът Пламен Орешарски стана Олигарски, Лъжливото орешарче и т.н. Тенденцията обаче е на намаляване на хумора в лозунгите за сметка на по-директни и императивни послания. "Гражданите срещу огражданите", пък е любимият лозунг на Сталянова, която е голям почитател на играта на думи.

Политиците също дадоха своя принос с думата "катарзис", докато в останалите си изказвания не излизат от стандартното говорене с клишета и нищоказване. Голямото изключение е Лютви Местан, чийто език е много образен и поетичен. Той се открои с фразата "Сърцето на гражданското общество тупти в клавишите на белия роял".

kalpazanka
kalpazanka
Езикът на Местан е интелигентен. Той е от малкото политици, които се отличават именно с изказа си - винаги премерен, стегнат и ненагрубаващо остър. Харесва ми, нищо че е от ДПС.
преглед на всички коментари (1)
Най-четени