понеделник - петък, 17:00 - 19:00

Една легенда оживява в Самоковско

Рейтинг:
1 0
Уникална реставрирана крепост отваря врати за посетители на 20 юли

Крепостта в Белчин, Самоковско, отваря врати за посетители на 20 юли. Специален асансьор ще качва посетителите от основата на хълма до крепостта. Атрактивният въжено-релсов асансьор тип "фоникуляр" побира 10 души и с него до крепостта се стига за три минути.

Освен с асансьора, крепостта ще бъде достъпна и пеша. Изградени са две екопътеки, като по едната се стига за около 15 минути, по другата за около 30 минути. Има и черен горски път, по който обектът е достъпен за автомобили.

Археологът Веселин Хаджиангелов, ръководил разкопките и реставрацията на крепостта в Белчин, беше в студиото на NEWSROOM, за да разкаже повече за това уникално място.

Крепостта в Белчин е единствената в западна България, в която има ров и вал. Освен кулите и крепостните стени, в самата постройка са били открити множество обществени сгради, с типична за късната Античност архитектура. Намерени са и 1078 исторически предмета – монети, стрели, инструменти, сечива и различни предмети от бита.

Най-продължителна е била работата по археологическите разкопки. Проучванията са започнали през 2007 г. и до 2012 г. са били разкрити около 90% от обекта. Работата продължава.

Мотото на проекта е "Една легенда оживява". Амбицията на местните е крепостта да живее свой собствен живот и там постоянно да се случват събития. Предвижда се на хълма да се играят театрални постановки, да се организират камерни концерти, да се подреждат изложби.

Крепостта отваря за посетители на 20 юли. Входът ще е 4 лв. за възрастни и 2 лв. за учащи и пенсионери, като включва качване с уникалния асансьор, разглеждане на комплекса, на етнографския музей в Белчин, както и църквите "Св. Петър и Павел", и "Св. Петка". Обектът ще работи без почивен ден.

Най-четени
В момента:
04:15
Ислямът и Западът
05:05
Наука за Светците