понеделник - петък, 17:00 - 19:00

Вот през юли не е реалистичен

Рейтинг:
1 0
Конституцията не позволява толкова близка дата, обясни бившият конституционен съдия проф. Емилия Друмева

Не е реалистично да имаме избори в края на юли, конституционната процедура не позволява толкова близка дата, обясни бившият конституционен съдия проф. Емилия Друмева.

Основният ни закон е определил провеждане на избори до два месеца от прекратяване пълномощията на Народното събрание. Изобрният кодекс е фиксирал 60 дни – последният ден от конституционния срок.


За да се гарантира, че няма по случаен повод да се търси разпускане на парламента, се минава през процедура за прекратяване правомощията на правителството. Едва след като това е факт, президентът започва консултации с парламентарните групи от действащия парламент за съставяне на правителство.

Първо се поканва най-голямата по численост да излъчи кандидат за премиер, който разполага със 7 дни да предложи състав и структура на правителството. Ако това не се случи, мандатът отива при втората по численост партия. Ако и тя не го реализира, президентът връчва мандата на някоя от останалите парламентарни групи и ако и тогава няма правителство, Народното събрание се разпуска и се насрочват предсрочни избори.

Тази процзедура в тази последователност няма как да бъде прескочена, посочи проф. Друмева.

Най-четени
04:35
Уикенд
04:50
Океанско приключение
06:00
Тайни от миналото
07:00