Powered by Nostrabet

Минимални наказания за българските щангисти

Рейтинг:
0 0

Международната федерация по вдигане на тежести уважи аргументите на БФВТ и наложи минимални наказания на българските щангисти, намесени в допингслучая от март т.г. Това стана ясно с полученото вчера в родната щанги централа писмо, което известява решението на световната организация след специалното изслушване по случая, състояло се преди седмица във Вроцлав.

Вместо регламентираните в Правилника 4 години лишаване от състезателни права за първо провинение и доживотно наказание за второ, нашите тежкоатлети получиха съответно 9 месеца и 18 месеца. В писмото не е упомената и глоба, което също на този етап е показателно, защото в други подобни ситуации финансовата санкция за съответната федерация е достигала близо половин милион долара.  Случаят е без прецедент и драстичното намаляване на наказанията говори, че световната щанги федерация е взела предвид безспорните доказателства, че българите са станали жертва на чужда небрежност.

Източник: lap.bg "С решението получаваме категоричен сигнал не само от българските, но вече и от световните спортни институции, че вината е извън нас," заяви президентът на БФВТ Неделчо Колев. - С общи и не малки усилия успяхме да докажем, че вината е извън спортисти, треньори и БФВТ и да защитим състезатели и треньори."

Според шефа на родните щанги в момента се обмисля начин това минимално наказание да бъде обжалвано пред Международния спортен арбитраж в Лозана.

Това е първият случай в историята на българските щанги, когато световните институции уважават твърденията на БФВТ и въз основа на това не налагат предвидените тежки наказания за съответните спортисти. Досега всеки един подобен казус завършваше със сериозни санкции и огромни глоби за българското вдигане на тежести. 

Както е известно, през март т.г. по време на внезапен допинг тест бе открито наличието на анаболния стероид "станозолол" в пробите на 11 български шангисти от националните отбори: Асен Мурадов и Ферди Назиф (кат. 56 кг), Владимир Урумов, Стоян Енев и Ивайло Филев (62 кг), Деян Минчев (69 кг), Демир Демирев (77 кг), Иван Марков (85 кг), Надежда Мей (48 кг), Мая Иванова (53 кг) и Милка Манева(63 кг).  Сега всички те получават наказание от 9 месеца, с изключение на Манева, Марков, Демирев и Филев, които заради второ провинение се спират от състезания за 18 месеца, ако обжалването в Лозана не бъде уважено.

Източник: lap.bg По-късно три независими проверки в авторитетни лаборатории сред които тези в Хамбург и в Кьолн доказаха, че причината е замърсена партида на хранителната добавка „Трайбест“. Базирано на това Българската агенция за безопасност на храните унижощи вече блокираните количества от препарата, заличи го от списъка и състави Акт за административно нарушение на производителя, сезирана бе и Прократурата.

Световната щанги федерация пък започна самостоятелно разследване, което завърши с изслушването във Вроцлав миналата седмица, а решението бе известено с пристигналото вчера писмо до БФВТ.

Китайци се пробват за Любо Пенев
Любослав Пенев може да поеме отбор от Китай. Елитен отбор от азиатската държава е направил...
Клуиверт си търси отбор, мечтае за Барселона
Легендарният бивш холандски национал Патрик Клуиверт призна, че мечтае да води Барселона. В момента...
Левски тренира без Орачев, Краев се подготвя на облекчен режим
Левски проведе следобедно занимание на един от помощните терени на стадион "Георги Аспарухов"....
Съдия отказа подарък от Неймар (ВИДЕО)
Главният рефер на двубоя Бразилия - Перу (3:0) Хосе Буитраго отказа щедър подарък от звездата на...
Ботев си вдигна самочувствието с бой над юношите
Ботев победи с 5:0 юношите на клуба до 19 години в тренировъчен мач, игран на централния терен на...