Волейболът навърши 121 г.

Рейтинг:
0 0
Източник: volleyball.bg
Тагове:

Днешната дата се смята за рождена на волейбола и е утвърдена като такава в световната практика. За основател на волейбола се приема американският преподавател по физическо възпитание Уилям Морган, който измислил спорта за забавление и движение на своите студенти. Той бил силно впечатлен от създателя на баскетбола Джеймс Нейсмит, с когото се запознават в колежа Сприйнгфилд три години по-рано. Когато умувал над новия спорт, преподавателят Морган искал да има съчетание от различни елементи, като освен движенията на тялото да има и движение на топка във въздуха, различна обаче от баскетбола. На 9 февруари 1895 г. Уилям Морган поставя мрежа за тенис на височина 197 см., обявява правилата на новата игра и неговите ученици започват да прехвърлят през мрежата плондер от баскетболна топка. Така се изиграва първият волейболен мач в историята. Уилям Морган изобретява спорта в град Холиок в щата Масачузетс Първоначално той нарича новия спорт "минтонет", а малко по-късно професор Алфред Халстед, впечатлен от полета на топката по време на демонстрация на спорта, го преименува на "волейбол", което в превод от английски означава "топка, летяща, без да пада на земята".

През 1897 г. са публикувани първите правила на волейбола:
Размер на площадката 7,6 х 15,1 m (25 х 50 фута), височина на мрежата 198 cm (6,5 фута), топка с обиколка 63,5-68,5 см (25-27 инча) и с тегло 340 гр. Броят на играчите на терена и ударите на топката не е определен, точка се зачита само при собствен начален удар, несполучлив начален удар може да се повтори, играе се до 21 точки в гейм. В Европа волейболът едва през Първата световна война (1914—1918)  заедно с американския експедиционен корпус. Този спорт обаче бързо се харесва на европейците и се разпространява по всички държави на Стария континент.

България е една от първите държави, в които се слага начало на организирано волейболно движение. Авторитетен и уважаван член на световното волейболно семейство, българският волейбол води началото си от 1922 г. За първи път тогава играта е била показана в двора на Руското техническо училище в София. По непотвърдени сведения, то се е намирало зад днешния музей "Земята и хората". Също по неофициални данни, за първи път у нас волейбол са играли във Велико Търново войници от окупационните английски и френски части още през 1919 г. Първата в България официално организирана проява по волейбол е турнирът между класовете на ІІ мъжка гимназия /ХХІІ-ро СОУ/ в София – 1925 г. Отборите достигнали до финалния мач. В днешно време в България волейболът се радва не само на голяма популярност, но и на всенародна любов, като е най-успешният колективен спорт у нас. Успехите във волейбола при мъжете и жените ни карат да се гордеем, че сме българи, а изявите на националите ни обединяват цялата нация! 

Божинов си плаща, за да му подават в Партизан
Нападателят на Партизан Валери Божинов разкри, че плаща по 500 евро на своите съотборници за...
Сезонът за Гасол приключи
Сезонът за испанския център на Мемфис Гризлис Марк Гасол почти сигурно приключи, след като стана...
Крачунов пред завръщане в ЦСКА
Пламен Крачунов е на път за трети път да облече червената фланелка на ЦСКА. 27-годишният централен...
Левски с второ равенство в Турция
Левски записа второ равенство в контролните срещи в Турция, след като завърши 1:1 с...
Роналдо: Мондиалът в Катар ще е ми е последен
Звездата на Реал (Мадрид) Кристиано Роналдо призна, че най-вероятно световното първенство е Катар...