"Арена Амазония"
Източник: Getty Images/Guliver Photos

Въпреки че не е сред най-популярни футболни центрове, Манаусще приеме 4 мача от груповата фаза на световното първенство в Бразилия.Градът е разположен в сърцето на амазонската джунгла. Стадионът, който ще бъде заветна цел за хиляди фенове на Мондиала, пък се казва "Арена Амазония". Съоръжението беше построено на ново специално за най-големия футболен форум, като за основа беше използван старият "Вивалдао".

Разрушаването на "Вивалдао" започна през март 2010 г., а в началото на 2011 г.
стартира строежът на новия стадион. Първоначално беше планирано "Арена Амазония" да бъде готов в началото на 2013 г., но забавяне от различно естество премести откриването му за началото на тази година.

Изграждането на новото съоръжение излезе 224 млн. евро, като строежът е дело на германската архитектурна компания GMP. След реконструкцията на стадиона беше монтирана супермодерна инсталация, която да събира дъждовната вода. Тя ще бъде използвана за почистване на тоалетните и за напояване на терена. Освен това бяха вградени и слънчеви батерии, които да произвеждат електроенергия за нуждите на съоръжението. Дизайнът на стадиона да олицетворява характерната за региона флора и фауна. Именно затова отвън конструкцията наподобява лиани, които са се увили една около друга. Местните пък го наричат "Белия слон". Капацитетът на стадиона е 42 377, а в комплекса има ресторанти и подземен паркинг, а достъпът до него с градския транспорт е изключително улеснен. След световното първенство стадионът ще бъде използван за концерти и културни събития.

Мачове на "Арена Амазония"

14 юни 2014
Група D, мач 8
От 01:00 ч.: Англия - Италия

18 юни 2014
Група А, мач 18
От 01:00 ч.: Камерун - Хърватия

22 юни 2014
Група G, мач 30
От 01:00 ч.: САЩ - Португалия

25 юни 2014
Група Е, мач 41
От 23:00 ч.: Хондурас - Швейцария