понеделник - петък, 09:00 - 12:00

Появяват се първите зелени селища у нас

Рейтинг:
17 3
Първото "зелено село" ще бъде Паволче във Врачанския Балкан

Скоро на картата на България ще се появят нов тип селища. Едно от първите "зелени села" у нас ще бъде Паволче, разположено в природния парк Врачански Балкан и резервата "Врачански карст".

Идеята е на еколозите от природния парк и неправителствена организация, които стартираха подготовката на населението за възобновяване на забравени традиционни практики за планинско екологично земеделие и животновъдство, за да се поддържа хармония между природата и човека и да се създава по-чиста и уютна жизнена среда.

Целта на инициативата "зелено село" е то да произвежда екологична земеделска продукция в домашното стопанство и да минимизира замърсяването на околната среда от човешката дейност в икономиката и бита. 

Оказва се, че има традиционни народни практики как да се използват всички биологични отпадъци чрез компостиране и наторяване, а борбата срещу вредителите по растенията да се води с "бабешки" методи като засаждане на билки, вместо пръскане с отрови.

"Билките ги сея, купувам семена и ги разсаждам в сандъчета. Даже от една-две години засаждам босилек в оранжерията, защото той гони белокрилката. Просто силният му аромат ги гони и от две години белокрилка не се е появявала в оранжерията. Така, вместо да пръскаме с отрови, го ползваме. И дори на прозореца да го сложиш, той гони комарите, заради специфичната си миризма и затова го ползвам", споделя една от хитростите си Станка Гешева.

Любопитен момент от подготовката е как баби рисуват детски рисунки, за да изобразят миналото, настоящето и бъдещето на своето село. И да посочат екологичните проблеми.

"Надявам се такива компостери да изградим и в другите села, като идеята ни е наистина да възродим тази стара традиция. Научихме, че това е съществувало преди, това не е нещо ново, но идеята е да възродим тази традиция. За да могат хората, които се връщат да живеят в селата от градовете, да повишат своята екологична култура", заявява екоекспертът Оля Генова.

Вместо да запалват растителните отпадъци и да замърсяват атмосферата с отровен дим, стопаните събират биомасата в специален съд или на определено място, където тя угнива и се превръща в първокласен естествен тор. И става част от зеленото богатство в кръговрата на природата.

добави коментар