понеделник - петък, 10:00 - 11:30

Опаковаха сграда заради два опасни балкона

Рейтинг:
0 0
469 паметника на културата в столицата са потенциални убийци

Опаковаха стара сграда, за да не се срути върху главите на минувачите в центъра на София. Паметникът на културата, който е превърнат в грозна гледка, се намира на един от най-оживените булеварди – "Мария Луиза", съобщи Влади Калинов, началник дирекция "Контрол по строителството" в Столичната община.

В София има около 1700 сгради, които са обявени за паметници на културата. Те трябва да бъдат опазвани във вида, в който са построени. 80% от тях обаче не се поддържат и са опасни както за техните обитатели, така и за пешеходците. Да изкараш разрешително за ремонт обаче е трудна и дълга процедура, твърди Калинов. По думите му молбата трябва да бъде одобрена от редица институции и министерства.

Ако обаче собствениците получат предписание за ремонт, укрепване и възстановяване на опасните елементи и не го изпълнят, ще бъдат санкционирани, като глобата е от 100 до 100 хил. лв. В случай, че сградата рухне сама, стопаните й ще бъдат принудени да я възстановят в предишния й вид за своя сметка, допълни експертът. В момента в столицата 469 сгради се нуждаят от спешен ремонт. Най-много от тях се намират в район "Възраждане" – 183.

Най-четени
В момента:
04:15
Ислямът и Западът
05:05
Наука за Светците