понеделник - петък, 10:00 - 11:30

Музеят в резерват "Сребърна" се руши

Рейтинг:
0 0
Състоянието на сградата е плачевно

Състоянието на природонаучния музей към световноизвестния резерват "Сребърна" от ден на ден става все по-тежко. Проникваща през покрива вода тече в залите, мазилката и боята падат. Служителите му признават, че се срамуват от туристите и се чудят защо властите не хаят.

Преди четири години в музея започва ремонт, който спира наполовина поради липса на пари. Покривът не е довършен и това се оказва грешка с тежки последствия. Обилните дъждове, влагата която е навсякъде, която се стича по стените, коридори и покривните конструкции които са в залите, падат, а това съответно може да доведе до трагични ситуации.

Надеждата на служителите е в реализацията на спечеления проект по програмата на екоминистерството „Околна среда 2007-2013“, който трябва да даде съвсем нов, модерен облик на музея, а тревогата им е, че нещата текат прекалено бавно.

Елена Илиева, директор на музея, заяви, че вероятно ще отбележат 30-годишнината на музея на площада, тъй като състояниета на сградата е плачевно.

Въпреки проблемите, туристи не спират да идват, а някои дори предлагат свои идеи за финансовото подпомагане на музея.

Очевидно и тази есен и зима водата ще продължава да се просмуква в стените и залите на музея, в който единствено могат да се видят препарирани екземпляри от пеликани и от най-ценните видове птици, живеещи в световноизвестния резерват под закрилата на ЮНЕСКО.

Най-четени
09:30
Уикенд
12:00
12:10
Египетската империя