понеделник - петък, 10:00 - 11:30

Крадците - на стена на позора

Рейтинг:
0 0
Според кметовете в селата дори с намесата на жандармерията ресурсът на МВР не е достатъчен

Табла на позора и нощни патрули са част от допълнителните мерки, които кметове на малки населени места от Бургаска област предлагат да бъдат въведени, за да се подпомогне борбата с престъпността в селата.

Влизането на жандармерията в селата дава резултат, сочи полицейската статистика. Кметовете на малки населени места в Бургаско обаче споделят, че ресурсът на МВР не е достатъчен.

Съвсем скоро предстои да бъдат назначени лицата, които да помагат в работата на полицаите. Списъците вече са одобрени от МВР. Става дума за 230 безработни в осем от 13-те общини в областта, които получават работа по програма "Сигурност".

Те ще носят жилетки с надпис Национална програма "Сигурност" и ще имат идентификационни карти от полицията. Първо ще бъдат назначени в общините Айтос и Руен. В Бургас няма предвидени бройки заради ниската безработица в морския град.

Помощниците на полицаите ще получават минимална заплата. Целевата група по програмата са лица, регистрирани в бюрата по труда с основно образование, казва Пенка Кирилова от Агенцията по заетостта в Бургас.

Ако броят на служителите, следящи за сигурността на гражданите бъде увеличен, кметовете предлагат в тъмната част на денонощието да има патрули, на площадите на селата да има стени на позора.

В същото време много от онези, които посягат на чужда собственост, заявяват, че го правят, защото нямат работа и препитание. Ето защо кметовете се обединиха и около идеята ежегодно да предоставят за обработване общински земеделски земи на социално слаби.

Най-четени
04:35
Уикенд
04:50
Океанско приключение
06:00
Тайни от миналото
07:00