понеделник - петък, 09:00 - 12:00

Йончева: Удрят Сирия заради газа

Рейтинг:
10 0
1046 0
Стратегически интереси с енергийно значение стоят в основата на конфликта, твърди журналистката

Конфликтът в Сирия е породен от стратегически интереси с енергийно значение. Това заяви в предаването "Още нещо" журналистът Елена Йончева. Преди няколко години в района на Персийския залив е открито най-голямото газово находище в света. То се поделя от Иран и Катар. Има планове доставката на тази газ да минава през Сирия, а чрез нея да се покриват повече от половината от нуждите на Европа. По думите на Елена Йончева много е важно кой ще контролира този район.

Журналистът предупреди, че така наречената хуманитарна военна операция ще доведе до още по-голяма хуманитарна криза. Освен бежанския поток, ще има и много загинали от мирното население, жестокост, която се обяснява с т. нар. "странични жертви". Според нея е почти сигурно, че военна интервенция ще има до края на септември или най-късно в началото на октомври. Три са причините, поради които САЩ ще приемат това решение. Първо, смятат, че започват хуманитарна военна акция; второ – считат, че няма да бъдат дадени жертви сред американските войници; трето – интервенцията няма да струва скъпо.

В операцията обаче САЩ ще бъдат по-самотни от всякога, тъй като НАТО, Великобритания и Германия вече решиха да не участват. Най-вероятната причина е, че засега няма преки доказателства кой точно е използвал химическо оръжие срещу мирното население. Ако не се установи със сигурност, България също не трябва да прибързва със своето решение. Още повече, че колкото по-дипломатична е страната ни, толкова по-малко е застрашена от терористични атаки, каза още Йончева.

Тя подчерта, че в сирийската опозиционна армия има стотици групировки, но най-голямо значение имат ислямистите от фронта "Ансура". Самите бунтовници са предимно сунити, които се финансират от Саудитска Арабия и Катар. Те са харесвани от мирното население, тъй като са много дисциплинирани, не крадат и не нарушават нормите, допълни още авторът на документалния филм "Бунтовниците на Алепо", който беше излъчен по TV7.

По думите й в момента режимът в страната не е демократичен, но Сирия е светска държава, която с помощ би могла да се развива по европейските стандарти. Сега обаче не може да се говори за диалог, тъй като се води гражданска война. Военна интервенция ще доведе до още по-голяма хуманитарна криза и много жертви, предупреди Йончева.

добави коментар
Най-четени
Най-коментирани
В момента:
Новини
21:00
Вкусовете на Близкия Изток
21:50
Galileo
22:10
Свещена война