понеделник - петък, 09:00 - 12:00

Гигантски домати растат в Бургас

Рейтинг:
4 0
520 0
Те не са третирани с химикали, гледат се с любов

Гигантски зеленчуци растат в градината на бургазлията Стайко Стойков. Първият откъснат гигант тежи 1,5 кг, а очакванията на градинаря са следващите да достигнат 3 кг.  

Миналата година 68-годишният мъж изненада съседите си с домати от по над 2 кг. Това лято реколтата на Стайко Стойков ще е също толкова изумителна, дори със зеленчуци с още по-причудливи и необичайни форми.

За да откъсе гигантските домати, собственикът използва лозарска ножица. Доматите на Стайко са вкусни, защото не са третирани с химикали и са гледани с любов. Мъжът споделя, че у нас вече могат да виреят и южни растения, а тайната на всяко от тях се крие във водата.

Сортът на доматите пък е грижливо пазен и култивиран от дълги години от собственика. Разказва, че ги е получил от един монах от Атон. От тези семена Стайко е раздал и на всичките си съседи.

Бай Стайко показва с гордост и другите зеленчуци в градината си. С повечето от тях е решил да приготвя зимнина. С първия гигантски домат пък смята да направи огромна шопска салата и да почерпи съседите за здраве. 

Стайко Стойков се занимава със зеленчуци вече половин век. През времето, прекарано в градината, вече се е научил да наблюдава внимателно насекомите и животните. Смята, че по тях може да се познае каква зима идва. 

Според 68-годишния градинар климата у нас се променя главоломно и в бъдеще той очаква в градината си още по-големи изненади от реколтата.

добави коментар
Най-четени
Най-коментирани
В момента:
Още нещо
02:55
Новини
03:55
NEWSROOM
05:30
Документална поредица